Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De grote winnaar van 2014: toch OpenStack

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 30 oktober 2014 10:00 uur

Het kan toch verkeren. Terwijl een hoop mensen dachten dat OpenStack nooit het grote platform zou worden voor de cloud, blijkt het zeker in 2014 het grote succesverhaal te worden. Probleem was dat Rackspace lang in de etalage stond. Deskundigen wisten het zeker: het feit dat Rackspace een OpenStack-provider was, maakte verkoop eigenlijk zo goed als onmogelijk. Alleen Cisco zou wellicht een goede kandidaat zijn geweest. Kortom: Rackspace bleef zelfstandig. Conclusie: een volledige toewijding aan OpenStack maakt een bedrijf eigenlijk onverkoopbaar. Dus niet. Zo blijkt uit een lijstje dat Networkworld.com vorige week publiceerde.

Een lijstje waaruit blijkt dat OpenStack juist de grote winnaar is van dit jaar. Bovenaan dat lijstje prijkt EMC da voor 50 miljoen dollar Cloudscaling kocht. Best opmerkelijk, aangezien de wind bij EMC met VMware uit een andere technologische hoek waait. Hoe krijg je toch de open source-klanten geïnteresseerd in EMC en bijvoorbeeld storageproducten van dit bedrijf? Door open source aan te bieden en dat kan met Cloudscaling. Nog opmerkelijker: Cloudscaling geeft klanten de mogelijkheid om een hybride platform op te zetten met Amazon en Google. Terecht merkt Networkworld op dat het valt te bezien hoe lang EMC dergelijke services gaat toestaan.

En dan was er de deal tussen HP en Eucalyptus. Naar verluidt legde HP 100 miljoen dollar neer voor een private cloud-omgeving die volledig kan integreren met AWS. Met Eucalyptus heeft HP letterlijk een brug tussen de eigen OpenStack-omgeving en AWS. Volgens Networkworld was het HP vooral te doen om Eucalyptus’ CEO Marten Mickos, maar dat lijkt toch niet helemaal waar. HP moet behoorlijk aan de bak om mee te kunnen in de cloud. Daarbij is HP vooral geïnteresseerd in IaaS en die markt wordt gedomineerd door Amazon en Microsoft. Dat HP aansluiting zoekt bij Amazon is daarbij simpel de wet van de grote getallen: recente analyses laten zien dat de omzet uit cloudservices liefst dertig keer de omzet van Microsoft overtreft.

OpenStack is ontegenzeggelijk met een opmars bezig. Cisco en Red Hat vergrootten dit jaar hun footprint met aankopen van respectievelijk managementsoftware Metacloud en private cloud-ontwikkelaar eNovenance. Cisco en Red Hat waren al OpenStack-domeinen, maar steken hun plannen om leiders te worden, niet onder stoelen of banken. Maar inmiddels ontdekken meer partijen de open source-markt. Benieuwd of Rackspace in 2015 wel een overnamepartner vindt. Die kans is namelijk absoluut groter geworden. Was tot voor kort alleen Cisco een serieuze gegadigde, nu kan ook HP een optie worden. EMC? Nee, die dus juist niet – hoewel EMC twee jaar geleden toetrad tot de OpenStack Foundation, heeft het bedrijf nog maar weinig activiteiten op dit gebied ontplooid. EMC kreeg afgelopen week bovendien de volledige zeggenschap over VCE. De kans dat EMC een echte, 100 procent OpenStack-adopter wordt, is niet heel groot. Ze kunnen alleen niet om OpenStack heen als ze echt massa willen bouwen in elke cloud. En dat is het grote doel.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.