Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dick Schoof (NCTV): Hosters moeten jihadistische inhoud zelf verbieden en verwijderen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 28 oktober 2014 14:31 uur

In de keynote van Dick Schoof tijdens Holland Strikes Back heeft hij hosters opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen waar het gaat om het optreden tegen jihadistische inhoud die op hun servers wordt gehost. Er komt namelijk telkens meer jihadistische content die zich specifiek op Nederlandse jongeren en die is ook steeds extremer. Dat is volgens Schoof een groot probleem.

Hosters zouden daarom hun verantwoordelijk moeten nemen. Binnen hun juridische mogelijkheden zouden hosters jihadistische inhoud moeten weren, stelt Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding Dick Schoof. Hosters zouden in hun acceptabel use policies kunnen opnemen dat dit type inhoud niet is toegestaan en dat, wanneer deze wel wordt aangetroffen, die moeten verwijderen.

Volgens Schoof hoeven hosters ook niet te beoordelen of bepaalde inhoud al dan niet ongewenst is. Over het optreden tegen dit soort inhoud wil hij ook geen geheimzinnigheid. Het zal daarbij enkel gaan om inhoud die volgens de medewerkers van de NCTV écht een probleem is en ook open te zijn over welke inhoud verwijderd wordt door hosters. Hij wil daarom samenwerken met hosters. Als laatste merkte Schoof op dat hij graag in gesprek blijft met de hostingbranche om naar oplossingen te zoeken voor het probleem van jihadistische inhoud die bij hun gehost wordt.

Eerder werd door brancheorganisaties DHPA en ISPConnect kritiek geuit op de opstelling van Schoof en zijn NCTV die de wens om jihadistische inhoud zonder wettelijke basis te verwijderen. De voornaamste kritiek van hosters is het niet gaat om strafbare of anderszins onrechtmatige inhoud, maar enkel om ongewenste inhoud. Als dat écht zo’n probleem is, dan is de wetgever aan zet om dat te verbieden, waarbij het niet een één-tweetje tussen de hosters en de NTCV is, maar er sprake is van parlementaire controle, zo is de redenatie van de hosters.

Holland Strikes Back is het evenement van brancheorganisaties ISPConnect en DHPA waar een reeks initiatieven worden gepresenteerd waarmee Nederland in actie komt tegen cybercrime.

Dick Schoof (NCTV) tijdens Holland Strikes Back

Rejo Zenger, 28 oktober 2014 5:14 pm

Dit is een bijzonder slechte ontwikkeling, voor de Nederlandse aanbieders en de burger in het algemeen. De NCTV vraagt informatie ontoegankelijk te maken, terwijl dat ook door het OM gevorderd kan worden. Het criterium is strafbaarheid, niet onwenselijkheid. De Nederlandse overheid maakt zich er steeds vaker makkelijk vanaf, want deze problematiek speelt niet alleen bij Jihadische informatie.

Marin Heideman, 30 oktober 2014 6:14 pm

Ik kan mij herinneren dat zoiets ook speelde in het verleden met Pro-Anorexia websites. Hosters moesten maar zorgen dat er een waarschuwing voor kwam te staan. Waarom wordt er toch steeds het probleem in de schoot van de hosters geworpen? Wij hosters kunnen en mogen pas actie ondernemen als iets dergelijks bij wet verboden wordt. Kortom: Stap naar de wetgever en niet naar ons.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.