Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dick Schoof (NCTV): Hosters moeten jihadistische inhoud zelf verbieden en verwijderen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 28 oktober 2014 14:31 uur

In de keynote van Dick Schoof tijdens Holland Strikes Back heeft hij hosters opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen waar het gaat om het optreden tegen jihadistische inhoud die op hun servers wordt gehost. Er komt namelijk telkens meer jihadistische content die zich specifiek op Nederlandse jongeren en die is ook steeds extremer. Dat is volgens Schoof een groot probleem.

Hosters zouden daarom hun verantwoordelijk moeten nemen. Binnen hun juridische mogelijkheden zouden hosters jihadistische inhoud moeten weren, stelt Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding Dick Schoof. Hosters zouden in hun acceptabel use policies kunnen opnemen dat dit type inhoud niet is toegestaan en dat, wanneer deze wel wordt aangetroffen, die moeten verwijderen.

Volgens Schoof hoeven hosters ook niet te beoordelen of bepaalde inhoud al dan niet ongewenst is. Over het optreden tegen dit soort inhoud wil hij ook geen geheimzinnigheid. Het zal daarbij enkel gaan om inhoud die volgens de medewerkers van de NCTV écht een probleem is en ook open te zijn over welke inhoud verwijderd wordt door hosters. Hij wil daarom samenwerken met hosters. Als laatste merkte Schoof op dat hij graag in gesprek blijft met de hostingbranche om naar oplossingen te zoeken voor het probleem van jihadistische inhoud die bij hun gehost wordt.

Eerder werd door brancheorganisaties DHPA en ISPConnect kritiek geuit op de opstelling van Schoof en zijn NCTV die de wens om jihadistische inhoud zonder wettelijke basis te verwijderen. De voornaamste kritiek van hosters is het niet gaat om strafbare of anderszins onrechtmatige inhoud, maar enkel om ongewenste inhoud. Als dat écht zo’n probleem is, dan is de wetgever aan zet om dat te verbieden, waarbij het niet een één-tweetje tussen de hosters en de NTCV is, maar er sprake is van parlementaire controle, zo is de redenatie van de hosters.

Holland Strikes Back is het evenement van brancheorganisaties ISPConnect en DHPA waar een reeks initiatieven worden gepresenteerd waarmee Nederland in actie komt tegen cybercrime.

Dick Schoof (NCTV) tijdens Holland Strikes Back

ISPam.nl Job board

Rejo Zenger, 28 oktober 2014 5:14 pm

Dit is een bijzonder slechte ontwikkeling, voor de Nederlandse aanbieders en de burger in het algemeen. De NCTV vraagt informatie ontoegankelijk te maken, terwijl dat ook door het OM gevorderd kan worden. Het criterium is strafbaarheid, niet onwenselijkheid. De Nederlandse overheid maakt zich er steeds vaker makkelijk vanaf, want deze problematiek speelt niet alleen bij Jihadische informatie.

Marin Heideman, 30 oktober 2014 6:14 pm

Ik kan mij herinneren dat zoiets ook speelde in het verleden met Pro-Anorexia websites. Hosters moesten maar zorgen dat er een waarschuwing voor kwam te staan. Waarom wordt er toch steeds het probleem in de schoot van de hosters geworpen? Wij hosters kunnen en mogen pas actie ondernemen als iets dergelijks bij wet verboden wordt. Kortom: Stap naar de wetgever en niet naar ons.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?