Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De toekomst van providers zit in orchestration

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 5 november 2014 10:00 uur

Nog niet genoeg keuze in de cloud? Prima. Er komt namelijk nog eentje bij, ook op de Nederlandse markt. Hitachi Data Systems (HDS) gaat vanuit de Equinix-datacenters cloudinfrastructuur leveren. Hitachi zelf noemt het Cloud as a Service. En EMC gaat haar hybride platform ook uitbreiden, gebouwd op VCE vBlocks.

HDS levert een private cloud-oplossing, zowel vanuit de datacenters van Equinix als on premise bij klanten zelf. Binnen het datacenter is HDS opgenomen in het Equinix Cloud Exchange-programma zodat klanten van Equinix – of HDS – beschikking hebben over IaaS in alle landen waar Equinix datacenters heeft. Dat gaat evenwel nog iets verder, want HDS kondigde ook upgrades aan van hun converged stack, Hitachi Unified Compute Platform. Vanuit HUCP is het nu mogelijk om te integreren met vCloud Air van VMware en Microsoft Azure: alles te beheren vanuit één console dankzij API’s met SCCM 2012 en vCenter. Hetzelfde geldt voor EMC: de Hybrid Cloud Solution integreert met vCloud (allicht), Azure en AWS. Vanaf 2015 is ook integratie met OpenStack gerealiseerd.

Mooi. En wat heeft de klant daaraan? Voor de goede orde: HDS mikt vooral op grote, enterprise-klanten. Grootste concurrent in dat opzicht is VCE dat met vBlocks een soortgelijke infrastructuur heeft: niet toevallig dat beide partijen ongeveer op hetzelfde moment uitbreidingen aankondigen voor hun hybride oplossingen. Robuuste oplossingen voor klanten die een substantieel aantal gevirtualiseerde servers hebben en bovendien kijken naar mogelijkheden voor software defined datacenters.  Klanten die op een dergelijke infra landen, zijn doorgaans klanten die geen services willen of kunnen afnemen uit public cloud. Toch willen die bedrijven wel de flexibiliteit uit public cloud: vaak voor development of testomgevingen, al dan niet volledig automatisch ‘provisioned’ met bijvoorbeeld Chef. En daar zit de uitdaging voor enterprise-aanbieders.

Hybride cloudmodellen worden steeds populairder. Productie, inclusief bedrijfskritische systemen, landen op private cloud-omgevingen, on en off promise, unmanaged of gemanaged. Daarnaast is er de behoefte om snel ontwikkelomgevingen in de lucht te hebben. Daarvoor gebruiken veel providers bestaande public clouds zoals Azure of AWS. De meerwaarde zit in orchestration. Een full service provider is in staat om te federeren tussen de diverse cloudoplossingen. Juist dat wordt steeds lastiger. De reden is simpel: teveel aanbieders in de cloud en daarmee een groeiende behoefte aan orchestration- en managementsoftware dat daadwerkelijk door de zogeheten ‘single pane of glass’ naar de volledige omgeving kijkt en zowel de private als de public omgevingen ziet. Die software zal steeds complexer worden naarmate er meer technologieën en meer aanbieders op de markt komen. Het komend jaar zal vooral in dit opzicht een interessant jaar worden: cloud orchestration en cloud integratie, tussen alle stacks maar stack-onafhankelijk.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.