Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De toekomst van providers zit in orchestration

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 5 november 2014 10:00 uur

Nog niet genoeg keuze in de cloud? Prima. Er komt namelijk nog eentje bij, ook op de Nederlandse markt. Hitachi Data Systems (HDS) gaat vanuit de Equinix-datacenters cloudinfrastructuur leveren. Hitachi zelf noemt het Cloud as a Service. En EMC gaat haar hybride platform ook uitbreiden, gebouwd op VCE vBlocks.

HDS levert een private cloud-oplossing, zowel vanuit de datacenters van Equinix als on premise bij klanten zelf. Binnen het datacenter is HDS opgenomen in het Equinix Cloud Exchange-programma zodat klanten van Equinix – of HDS – beschikking hebben over IaaS in alle landen waar Equinix datacenters heeft. Dat gaat evenwel nog iets verder, want HDS kondigde ook upgrades aan van hun converged stack, Hitachi Unified Compute Platform. Vanuit HUCP is het nu mogelijk om te integreren met vCloud Air van VMware en Microsoft Azure: alles te beheren vanuit één console dankzij API’s met SCCM 2012 en vCenter. Hetzelfde geldt voor EMC: de Hybrid Cloud Solution integreert met vCloud (allicht), Azure en AWS. Vanaf 2015 is ook integratie met OpenStack gerealiseerd.

Mooi. En wat heeft de klant daaraan? Voor de goede orde: HDS mikt vooral op grote, enterprise-klanten. Grootste concurrent in dat opzicht is VCE dat met vBlocks een soortgelijke infrastructuur heeft: niet toevallig dat beide partijen ongeveer op hetzelfde moment uitbreidingen aankondigen voor hun hybride oplossingen. Robuuste oplossingen voor klanten die een substantieel aantal gevirtualiseerde servers hebben en bovendien kijken naar mogelijkheden voor software defined datacenters.  Klanten die op een dergelijke infra landen, zijn doorgaans klanten die geen services willen of kunnen afnemen uit public cloud. Toch willen die bedrijven wel de flexibiliteit uit public cloud: vaak voor development of testomgevingen, al dan niet volledig automatisch ‘provisioned’ met bijvoorbeeld Chef. En daar zit de uitdaging voor enterprise-aanbieders.

Hybride cloudmodellen worden steeds populairder. Productie, inclusief bedrijfskritische systemen, landen op private cloud-omgevingen, on en off promise, unmanaged of gemanaged. Daarnaast is er de behoefte om snel ontwikkelomgevingen in de lucht te hebben. Daarvoor gebruiken veel providers bestaande public clouds zoals Azure of AWS. De meerwaarde zit in orchestration. Een full service provider is in staat om te federeren tussen de diverse cloudoplossingen. Juist dat wordt steeds lastiger. De reden is simpel: teveel aanbieders in de cloud en daarmee een groeiende behoefte aan orchestration- en managementsoftware dat daadwerkelijk door de zogeheten ‘single pane of glass’ naar de volledige omgeving kijkt en zowel de private als de public omgevingen ziet. Die software zal steeds complexer worden naarmate er meer technologieën en meer aanbieders op de markt komen. Het komend jaar zal vooral in dit opzicht een interessant jaar worden: cloud orchestration en cloud integratie, tussen alle stacks maar stack-onafhankelijk.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?