Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

KLPD: ‘We trekken geen servers meer uit de kast’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 31 oktober 2014 08:05 uur

De politie neemt tijdens politie-onderzoeken bij internet service providers geen hele servers meer in beslag. Dat heeft Peter Zinn van het Team High Tech Crime van het Korps Landelijke Politiediensten donderdag tijdens Infosecurity 2014 gezegd.

“Als we iemand verdenken van criminele acties en dan trekken we geen server meer uit de kast bij de ISP. Hier zijn we mee gestopt omdat er misschien nog wel 50 klanten op dezelfde server draaien. En continuïteit is nu heel belangrijk, dus dat doen we niet meer”, zo vertelde Zinn. “We doen ons onderzoek en het verzamelen van bewijsmateriaal nu on-site.”

In 2010 maakte de inval bij LeaseWeb om de Bredolad-botnet op te rollen nogal ophef. Dit was onder meer omdat de 143 servers die offline werd gehaald, waren gehuurd door een reseller.

Blackshades

Verder vertelde Zinn uitgebreid over het onderzoek naar de maker van de trojan Blackshades waar wereldwijd veel computergebruikers het slachtoffer van zijn geworden. Voor dat onderzoek zijn ook in Nederland 34 huiszoekingen verricht. “Maar hier werd niemand gearresteerd omdat we op zoek waren naar extra bewijsmateriaal.”

Wereldwijd zijn bij huiszoekingen 81 mensen gearresteerd. Ook werden er door de FBI websites op zwart gezet, waaronder blackshades.eu. Uiteindelijk liep de maker van de trojan tegen de lamp dankzij een reactie die hij had achtergelaten op ‘Carder Profit’, een forum voor cybercriminelen dat heimelijk door de FBI was opgezet. In Nederland heeft de politie dergelijke bevoegdheden niet, aldus Zinn.

Waterbed

Het Team High Tech Crime is de afgelopen jaren flink uitgebreid tot ongeveer 120 medewerkers op dit moment. Daardoor moet het team niet alleen achteraf in actie kunnen komen, maar ook eerder kunnen ingrijpen. Want het gevecht tegen de cybercriminelen is een lastige strijd, erkende Zinn. “En dat hoort zo, want cybercriminaliteit is net als een waterbed. Als het hier is opgelost, verplaatsen ze zich weer naar een andere plek.”

ISPam.nl Job board

Arjan, 5 november 2014 1:37 am

Super dat ze zoveel man in dienst hebben bij het THTC, als ze nu ook eens even startten met het oprollen van serieuze cybercriminelen zal het Nederlandse internet een stuk beter uit gaan zien. Voorlopig lopen we al enkele maanden te sukkelen met zowel Politie/Recherche in verschillende regio's en het THTC maar komen geen steek verder.... Dat terwijl er wel een verdachte op het oog is welke op een eenvoudige manier de dans ontspringt; er is geen capaciteit.

Hottentottententententoonstelling, 7 november 2014 6:21 pm

Leuk als de politie dit zegt, maar een week later toch servers weer in beslag nemen, terwijl dit niet nodig was.
Hoe kan dit nog gezegd worden als ze klaar blijkelijk dit niet kunnen ?
Wat een schijnheiligheid is de KLPD....

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...