Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN royeert malware registrar Estdomains

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 30 oktober 2008 08:03 uur

Het internet is weer van een rotte appel verlost, nadat eerder al het netwerk van malware hoster Atrivo in een LAN veranderde, heeft ICANN Estdomains, dat nauw met Atrivo samenwerkte, als accredited registrar geroyeerd, zo meldt Security.nl.

De reden dat de Registrar Accreditation Agreement met Estdomains ICANN is beëindigd (pdf) heeft echter niks te maken met het feit dat een veel van de door Estdomains geregistreerde domeinnamen voor dubieuze praktijken werden gebruikt. ICANN heeft ontdekt dat Vladimir Tsastsin, de  directeur van Estdomains op 6 februari 2008 door een rechtbank in Estland is veroordeeld voor creditcard fraude, witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte. In het contract met alle registrars, waaronder Estdomains, staat dat geen van de bestuurders van de registrar veroordeeld mag zijn voor een fraude of ander financieel misdrijf.

De vraag die resteert is of ICANN na alle commotie rondom Estdomains zelf op zoek is gegaan naar andere onregelmatigheden rondom het bedrijf of dat het zelfs zover is gegaan om een stok te zoeken om het bedrijf mee te slaan. Zelf denk ik dat iemand in Estland op de hoogte was van de veroordeling van de directeur van Estdomains en dat aan ICANN heeft gemeld.

De de 281.000(!) domeinnamen die via Estdomains zijn geregistreerd zullen worden verhuisd naar een andere registrar. Estdomains mag nog een voorkeur uitspreken voor een bepaalde andere ICANN accredited registrar, al heeft ICANN daar het laatste woord in. Het gaat nog interessant worden wie de domeinnamen van Estdomains uberhaubt wil overnemen, gezien het doel waarvoor deze geregistreerd zijn. Een week geleden verklaarde Estdomains de oorlog aan malware en spam, daarmee is Estdomains niet alleen crimineel maar ook hypocriet.

ISPam.nl Job board

DreamHost.nl, 30 oktober 2008 3:46 pm

[quote]
Een week geleden verklaarde Estdomains de oorlog aan malware en spam, daarmee is Estdomains niet alleen crimineel maar ook hypocriet.
[/quote]

Een royement als "ICANN accredited" registrar komt uiteraard niet zomaar uit de lucht vullen. Wellicht dat dit een laatste "stuiptrekking" was om nog onder het royement uit te kunnen komen?

Arnout Veenman, 30 oktober 2008 5:58 pm

@DreamHost.nl, dat het een laatste stuiptrekking van Estdomains zou goed kunnen. Daarnaast is Estdomains is natuurlijk verguisd door de internet gemeenschap en verschillende malware bestrijders dansen al spreekwoordelijk op het graf van Estdomains. Het is een mooie dag ;)

HRH Sven Olaf Prinz von CyberBunker-Kamphuis, 8 december 2008 3:43 pm

malware? www.microsoft.com doet het anders nog steeds... dat leek mij toch wel een van de grotere malware verspreiders :P

Tudududu, 8 december 2008 4:26 pm

Zeg Prins appelflap, je achterstallige belasting al eens betaald?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...