Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN royeert malware registrar Estdomains

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 30 oktober 2008 08:03 uur

Het internet is weer van een rotte appel verlost, nadat eerder al het netwerk van malware hoster Atrivo in een LAN veranderde, heeft ICANN Estdomains, dat nauw met Atrivo samenwerkte, als accredited registrar geroyeerd, zo meldt Security.nl.

De reden dat de Registrar Accreditation Agreement met Estdomains ICANN is beëindigd (pdf) heeft echter niks te maken met het feit dat een veel van de door Estdomains geregistreerde domeinnamen voor dubieuze praktijken werden gebruikt. ICANN heeft ontdekt dat Vladimir Tsastsin, de  directeur van Estdomains op 6 februari 2008 door een rechtbank in Estland is veroordeeld voor creditcard fraude, witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte. In het contract met alle registrars, waaronder Estdomains, staat dat geen van de bestuurders van de registrar veroordeeld mag zijn voor een fraude of ander financieel misdrijf.

De vraag die resteert is of ICANN na alle commotie rondom Estdomains zelf op zoek is gegaan naar andere onregelmatigheden rondom het bedrijf of dat het zelfs zover is gegaan om een stok te zoeken om het bedrijf mee te slaan. Zelf denk ik dat iemand in Estland op de hoogte was van de veroordeling van de directeur van Estdomains en dat aan ICANN heeft gemeld.

De de 281.000(!) domeinnamen die via Estdomains zijn geregistreerd zullen worden verhuisd naar een andere registrar. Estdomains mag nog een voorkeur uitspreken voor een bepaalde andere ICANN accredited registrar, al heeft ICANN daar het laatste woord in. Het gaat nog interessant worden wie de domeinnamen van Estdomains uberhaubt wil overnemen, gezien het doel waarvoor deze geregistreerd zijn. Een week geleden verklaarde Estdomains de oorlog aan malware en spam, daarmee is Estdomains niet alleen crimineel maar ook hypocriet.

DreamHost.nl, 30 oktober 2008 3:46 pm

[quote]
Een week geleden verklaarde Estdomains de oorlog aan malware en spam, daarmee is Estdomains niet alleen crimineel maar ook hypocriet.
[/quote]

Een royement als "ICANN accredited" registrar komt uiteraard niet zomaar uit de lucht vullen. Wellicht dat dit een laatste "stuiptrekking" was om nog onder het royement uit te kunnen komen?

Arnout Veenman, 30 oktober 2008 5:58 pm

@DreamHost.nl, dat het een laatste stuiptrekking van Estdomains zou goed kunnen. Daarnaast is Estdomains is natuurlijk verguisd door de internet gemeenschap en verschillende malware bestrijders dansen al spreekwoordelijk op het graf van Estdomains. Het is een mooie dag ;)

HRH Sven Olaf Prinz von CyberBunker-Kamphuis, 8 december 2008 3:43 pm

malware? www.microsoft.com doet het anders nog steeds... dat leek mij toch wel een van de grotere malware verspreiders :P

Tudududu, 8 december 2008 4:26 pm

Zeg Prins appelflap, je achterstallige belasting al eens betaald?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.