Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IT-Ernity neemt CloudVPS over: Consolidatie in de hostingbranche?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 november 2014 08:45 uur

CloudVPS is overgenomen door IT-Ernity. Daarmee wordt na de overname van Argeweb door KPN in korte tijd opnieuw een grote speler in de hostingmarkt overgenomen door een nog grotere en kapitaalkrachtige branchegenoot. Is dit het begin van de consolidatie in de hostingbranche die al lang wordt voorspeld of is het enkel toevallig dat deze overnames kort na elkaar volgen?

Het Rotterdamse CloudVPS is in 2007 opgericht door Lennard Zwart die tot aan de overname ook nog eigenaar en ceo van het bedrijf was. Het bedrijf is gespecialiseerd in public clouddiensten, waarbij het bedrijf zich eerst voornamelijk richtte op traditionele virtuele servers, was het bezig met een transitie in de richting van op Open Stack gebaseerde virtuele servers en opslag (object store).

IT-Ernity Groep is één van de grootste Nederlandse hosters. Het bedrijf heeft sinds de oprichting een groot aantal overnames gedaan. Daar zitten ook een aantal relatieve grote partijen bij, enkele jaren geleden nam het bedrijf ProServe over en vorig jaar werd Signet overgenomen. Andere bedrijven die eerder overgenomen zijn en nu nog steeds onder hun eigen naam opereren zijn Bedrijvenweb, BlueYellow, Digitalus, VDX en Webstekker.

Het bedrijf is voor het merendeel (70%) eigendom van twee investeringsmaatschappijen Veronis Suhler Stevenson en GMT Communication Partners, zo blijkt uit een persbericht uit 2013 waarin de verkoop van het belang in IT-Ernity werd bekendgemaakt. De verkoop zorgde ook voor groeigeld voor het bedrijf. Mogelijk is deze overname daardoor mogelijk gemaakt.

In het persbericht over de acquisitie van CloudVPS is niet bekendgemaakt welk bedrag er met de overname is gemoeid. Wel zijn de jaarcijfers over 2013 door CloudVPS B.V. gedeponeerd. Hier valt uit op te maken dat het bedrijf vorig jaar tenminste ruim één miljoen euro winst heeft gemaakt. Het is aannemelijk dat de overname prijs die is betaald een aantal keer dat bedrag zal zijn.

In de jaarrekening staat namelijk: “Het ingehouden deel van het resultaat over 2013 bedraagt €1.067.166.” Gezien dit enkel het ingehouden deel van het resultaat is, is het ook mogelijk dat het totale resultaat nóg groter was en daarvan een deel is uitgekeerd aan de aandeelhouder.

Naast deze overname is recent ook Argeweb door KPN overgenomen. In beide gevallen gaat het om een overname van een marktleider door een grotere en kapitaalkrachtige concurrent uit de branche. Ook werd niet al te lang geleden WideXS door IS Group overgenomen en ingelijfd. Dit roept de vraag op of de consolidatie in de markt nu daadwerkelijk is begonnen?

Vraag van de dag

Is de consolidatie in de hostingbranche nu echt begonnen?
Bekijk resultaten

 

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?