Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IT-Ernity neemt CloudVPS over: Consolidatie in de hostingbranche?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 november 2014 08:45 uur

CloudVPS is overgenomen door IT-Ernity. Daarmee wordt na de overname van Argeweb door KPN in korte tijd opnieuw een grote speler in de hostingmarkt overgenomen door een nog grotere en kapitaalkrachtige branchegenoot. Is dit het begin van de consolidatie in de hostingbranche die al lang wordt voorspeld of is het enkel toevallig dat deze overnames kort na elkaar volgen?

Het Rotterdamse CloudVPS is in 2007 opgericht door Lennard Zwart die tot aan de overname ook nog eigenaar en ceo van het bedrijf was. Het bedrijf is gespecialiseerd in public clouddiensten, waarbij het bedrijf zich eerst voornamelijk richtte op traditionele virtuele servers, was het bezig met een transitie in de richting van op Open Stack gebaseerde virtuele servers en opslag (object store).

IT-Ernity Groep is één van de grootste Nederlandse hosters. Het bedrijf heeft sinds de oprichting een groot aantal overnames gedaan. Daar zitten ook een aantal relatieve grote partijen bij, enkele jaren geleden nam het bedrijf ProServe over en vorig jaar werd Signet overgenomen. Andere bedrijven die eerder overgenomen zijn en nu nog steeds onder hun eigen naam opereren zijn Bedrijvenweb, BlueYellow, Digitalus, VDX en Webstekker.

Het bedrijf is voor het merendeel (70%) eigendom van twee investeringsmaatschappijen Veronis Suhler Stevenson en GMT Communication Partners, zo blijkt uit een persbericht uit 2013 waarin de verkoop van het belang in IT-Ernity werd bekendgemaakt. De verkoop zorgde ook voor groeigeld voor het bedrijf. Mogelijk is deze overname daardoor mogelijk gemaakt.

In het persbericht over de acquisitie van CloudVPS is niet bekendgemaakt welk bedrag er met de overname is gemoeid. Wel zijn de jaarcijfers over 2013 door CloudVPS B.V. gedeponeerd. Hier valt uit op te maken dat het bedrijf vorig jaar tenminste ruim één miljoen euro winst heeft gemaakt. Het is aannemelijk dat de overname prijs die is betaald een aantal keer dat bedrag zal zijn.

In de jaarrekening staat namelijk: “Het ingehouden deel van het resultaat over 2013 bedraagt €1.067.166.” Gezien dit enkel het ingehouden deel van het resultaat is, is het ook mogelijk dat het totale resultaat nóg groter was en daarvan een deel is uitgekeerd aan de aandeelhouder.

Naast deze overname is recent ook Argeweb door KPN overgenomen. In beide gevallen gaat het om een overname van een marktleider door een grotere en kapitaalkrachtige concurrent uit de branche. Ook werd niet al te lang geleden WideXS door IS Group overgenomen en ingelijfd. Dit roept de vraag op of de consolidatie in de markt nu daadwerkelijk is begonnen?

[advpoll id=”103″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.