Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Heeft de Amazon cloud een probleem in Duitsland?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 10 november 2014 08:01 uur

AmazonWebServicesHet leek een perfecte zet te zijn van Amazon: clouddiensten zouden per direct ook aangeboden worden vanuit datacenters op Duits grondgebied. Op die manier was er meer veiligheid, privacy, zekerheid en minder spionage. Uiteraard werden deze termen niet letterlijk gebruikt, maar de link tussen de locatie Frankfurt en privacy was wel duidelijk.

Je kon er op wachten dat niet iedereen dit verhaal klakkeloos zou accepteren. Dat het toch nog twee weken heeft geduurd eer de eerste Duitse concurrent van Amazon zich meldt, lijkt onlogisch lang. Wie de ins-and-outs van het Duitse rechtssysteem kent, heeft daar geen moeite mee. De eerste kritiek die gepubliceerd is komt uit de koker van een Duitse IaaS-provider, dus een regelrechte concurrent. Profitbricks uit Berlijn legt in een open brief en blogpost haarfijn uit waarom AWS een probleem heeft als het denkt met een vestiging in Duitsland een dienst te kunnen bieden die wel veilig is voor Amerikaanse bemoeizucht. Voor insiders is dat gesneden koek. Dat een Duitse provider dit de landelijke pers uitlegt en daarmee het onderwerp bij een veel grotere groep dan alleen IT-ers bekendmaakt is een hele prestatie.

De vervolgstap laat zich raden. AWS kan de schouders ophalen en niet reageren. Dan zet het de deur op een kier voor een procedure in Duitsland waarbij wijziging of staking van de bestreden uitingen wordt geƫist. De andere optie is dat Amazon beter verklaart wat het wel en niet kan leveren. Maar daarmee wekt het de indruk in eerste instantie weinig professioneel te werk te zijn gegaan en dat is zeker bij grote gebruikers die gewend zijn te werken met aanbestedingen reden de rode stift te hanteren.

Welke optie ook wordt gekozen, voor iedereen in Duitsland (en daarbuiten!) die van mening is dat zaken doen met Amerikaanse cloudaanbieders linke soep is, is deze case weer een bevestiging van alle vooroordelen. AWS schaadt daarmee niet alleen zich zelf, ook concullega’s hebben hier last van.

De ironie van het verhaal wil trouwens dat IaaS-provider Profitbricks uiteraard als uitvalsbasis Duitsland heeft, maar klanten ook de optie biedt de diensten via externe datacenters in de VS af te nemen. Nog meer koren op de molen van cloudcritici dus.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.