Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rechtbank VS redt het internet: Beslag op top-level domeinen niet mogelijk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 november 2014 09:23 uur

Beslag leggen op een top-level domein is niet mogelijk. Dat heeft een Amerikaanse federale rechtbank besloten (pdf). Deze uitspraak is een zeer belangrijke overwinning voor het hele internet. Wanneer beslag wel mogelijk zou zijn geweest, dan zou dat het DNS-systeem wereldwijd in gevaar zijn gekomen.

In de voorliggende zaak probeerde iemand beslag te leggen op de ccTLD’s van Iran (.ir), Syrie (.sy) en Noord-Korea (.kp) en de Arabische varianten van de eerste twee. ICANN – de organisatie die verantwoordelijk is voor de rootzone – verzette zich tegen het beslag.

De Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat een ccTLD niet voor beslag vatbaar is. Het doel van het beslag was om de ccTLD’s daarna publiekelijke te verkopen (executeren). Uit de opbrengst van de ccTLD’s zouden de beslagleggers een vordering die ze op deze landen hebben gekregen na eerdere rechtszaken dan (financieel) kunnen verhalen.

Wanneer beslag op ccTLD’s wel mogelijk zou zijn én deze daarna publiekelijk verkocht zouden kunnen worden, dan waren de gevolgen niet te overzien. Dat zou namelijk betekenen dat ccTLD’s en misschien ook zelfs gTLD’s van het één op het andere moment van eigenaar kunnen wisselen. Alle domeinnamen onder de bewuste ccTLD (zoals .nl, .eu of .ir) zouden dan in één klap niet meer bereikbaar kunnen worden.

Wanneer dat daadwerkelijk zover zou komen, dan zou wereldwijd niemand meer de rootzone accepteren die verwijst naar andere nameservers dan die van de oorspronkelijke beheerder van de bewuste ccTLD. Dan zou er in één klap een machtsvacuum ontstaan, want wie gaat de rootzone dan beheren? Gelukkig is het niet zover gekomen.

ICANN is daarom zeer tevreden met de uitspraak van de rechtbank. John Jeffrey, ICANN’s General Counsel and Secretary zegt:

We are pleased that the court ruled in our favor on the grounds that the ccTLDs are not property, subject to attachment. The court’s ruling demonstrates a technical understanding of the DNS, and the role of ccTLDs in the single, global, interoperable Internet.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.