Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

NMa: Overname van Tiscali door KPN vereist nader onderzoek

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 24 december 2006 02:27 uur

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de voorgenomen overname van Tiscali B.V. door KPN Telecom B.V. nader onderzoeken. De toezichthouder concludeert na een eerste onderzoek dat door de overname de concurrentie kan worden belemmerd op de markten voor breedband-internet. De toezichthouder heeft daarom besloten dat voor het tot stand brengen van deze overname een vergunning is vereist. Zodra KPN een vergunning heeft aangevraagd, doet de NMa nader onderzoek naar de gevolgen van de overname voor de concurrentie.

Tiscali is actief als internet service provider (ISP) waarbij zij internetdiensten aanbiedt aan eindgebruikers (de zogenaamde retailmarkt). Tiscali beschikt bovendien over een eigen DSL-netwerk waarop zij diensten aan andere ISPs aanbiedt, de zogenaamde wholesalemarkt. Op beide breedbandmarkten stijgt het marktaandeel van KPN met ca. 5%, waardoor het marktaandeel op ca. 50% komt.

Uit het eerste onderzoek komt naar voren dat wholesale-afnemers van Tiscali na de overname geen reële uitwijkmogelijkheden lijken over te houden voor de inkoop van hun diensten. Ook zijn de toetredingsbarrières om een eigen DSL-netwerk aan te leggen hoog. Bovendien wordt door de overname de mogelijkheid verminderd voor de resterende DSL-spelers om gezamenlijk hun slagkracht te vergroten. Hierdoor is het aannemelijk dat
de concurrentiekracht van ISPs wordt verminderd. Het is vooralsnog niet aannemelijk dat de verschillende kabelbedrijven en DSL-partijen die overblijven KPN voldoende tegenwicht
kunnen bieden.

Op 8 december jl. heeft de NMa de fusie tussen Casema, Essent en Multikabel goedgekeurd. Op de markt voor breedbandinternet hebben deze kabelmaatschappijen een beduidend kleiner gezamenlijk marktaandeel.

Indien KPN een vergunning aanvraagt, dient de NMa binnen 13 weken een beslissing te nemen of de overname wel of niet wordt toegestaan.

De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of overname, of deze verbieden. (APS)

ISPam.nl Job board

ccchosting, 25 december 2006 1:37 pm

Als tiscali wordt overgeomen door KPN, ben ik weg als klant van Tiscali.
Ik vindt het absurd dat alles nu weer bij KPN terecht komt.

Sebas, 25 december 2006 11:15 pm

Volgens mij was de mogelijke overname door Tiscali al sinds een aantal maanden bekend, alleen is het inderdaad een schande dat KPN meer dan 44% op de DSL markt betrekt.

Peuk, 26 december 2006 3:31 am

Je moet eens weten hoeveel mensen ontevreden zijn over KPN (planet, hetnet, etc.) heb op de helpdesk gewerkt en we werden gewoon blij als iemand echt tevreden was (na de hele dag aan de kop gezeurd te worden is dat af-en-toe wel fijn) :)

ik werkte niet eens op de afdeling retentie..

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...