Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DigitalOcean groeit als kool als aanbieder van cloudservers

En gebruikt drie datacenters in Amsterdam

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 november 2014 08:00 uur

Wat zijn de grootste aanbieders cloudservers ter wereld? In die lijst zullen Amazon, Google en Microsoft waarschijnlijk voorkomen, plus nog een paar andere grote spelers. De naam DigitalOcean zal juist niet snel worden genoemd. Dat is niet terecht, want volgens Netcraft is deze aanbieder in amper twee jaar tijd uitgegroeid tot de nummer 4 grootste aanbieders van cloudservers.

Toen het bedrijf voor het eerst door Netcraft werd opgemerkt in december 2012, had het amper 138 (virtuele) servers in zijn netwerk. Bijna een jaar later – in oktober 2013 – was dat aantal uitgegroeid tot 22.491 servers en in oktober 2014 was dat aantal verder toegenomen tot maar liefst 108.489 servers.

Het succes van DigitalOcean wordt door Netcraft verklaard door de aantrekkelijkheid van hun aanbod. Het bedrijf biedt namelijk virtuele servers aan (die ze droplets noemen) die net als bij andere grote aanbieders van cloudservers per uur verhuren tegen ontzettend scherpe prijzen. Een server met 1GB RAM en 30 GB SSD-storage kost bij het bedrijf per maand maar 10 dollar, terwijl de goedkoopste server bij Amazon 12 dollar per maand kost.

Het grootste verschil tussen het aanbod van Amazon en DigitalOcean is de prijs van dataverkeer. Bij Amazon moet per gigabyte verbruikt uitgaand dataverkeer 0,12 dollar worden neergeteld, terwijl dataverkeer bij DigtalOcean tot 2TB per maand gratis is en wanneer er nóg meer dataverkeer wordt verbruikt is de prijs per GB maar 0,02 dollar. Wie 100GB per maand verbruikt, is bij Amazon daardoor nog eens 12 dollar duurder uit en bij 1TB loopt dat zelfs op tot 120 dollar.

Het succes van DigitalOcean heeft ook een Nederlands tintje. Het bedrijf gebruikt namelijk drie datacenters in Amsterdam, alleen in de Verenigde Staten heeft het meer datacenters (drie in New York en één in San Francisco). Daarnaast heeft DigitalOcean ook een datacenter in Londen en Singapore.

digitaloceangrowthlogscale1

Joeri, 20 november 2014 11:05 pm

vultr.nl word een DO killer genoemd omdat hun veel meer performance leveren.

Maurice, 21 november 2014 9:58 am

Nu ken ik het aanbod van Amazon niet zo goed omdat je bijna een master degree nodig hebt om uit al die verschillende pricingtabellen te komen, maar... DO draait met lokale SSD storage en geen SAN. HA doen ze niet, dat moet je zelf regelen in tegenstelling tot veel NL providers. Ook vultr gebruikt lokale storage.

Dit heeft natuurlijk wel invloed op de kostprijs en daarmee ook de verkoopprijs. Het lijkt me dan ook niet zo geschikt voor productieomgevingen.

DO meldt nergens iets op hun website over de onderliggende techniek, behalve 1 GB/s uplinks en SSD storage. Aan de andere kant kan je je ook afvragen in hoeverre daar uberhaupt vraag naar is. De groeicijfers spreken namelijk voor zich.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.