Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Critical Cloud gaat om gunst van de ontwikkelaar

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 25 november 2014 08:00 uur

Het gevecht om de gunst van de applicatieontwikkelaar in de cloud speelt al een tijdje, maar opvallend is dat de grote cloudspelers daar recentelijk een flinke schep bovenop doen. Logisch: wie het vertrouwen van de ontwikkelaar heeft, maakt grote kans dat de bedrijven waarvoor ze werken uiteindelijk echt de stap naar de cloud gaan maken. En daar is het immers allemaal om te doen. De enterprises moeten met hun kritische systemen veilig naar de cloud kunnen. Zowel IBM als Verizon maakten afgelopen week nieuwe productontwikkelingen bekend in dat domein.

IBM komt met een dedicated versie van haar PaaS-propositie Bluemix. Dat bestaat al veel langer, maar IBM kondigde deze week een single tenant-versie aan van Bluemix en dat is in de eerste plaats interessant voor ontwikkelaars: de single tenant-versie stelt ontwikkelaars in staat om in een veilige, afgeschermde omgeving met bijvoorbeeld gevoelige data te werken. IBM heeft daarvoor zwaar geïnvesteerd in allerlei API’s waarmee backend-systemen veilig kunnen worden gekoppeld aan Bluemix.

Natuurlijk wordt Bluemix gehost vanuit de Softlayer-datacenters, waarmee IBM wederom duidelijk aangeeft wat haar cloudstrategie is: IBM-cloud is Softlayer. Opvallender is dat Bluemix wordt gebaseerd op Cloud Foundry, een EMC-bedrijf. Eigenlijk is Bluemix het eerste resultaat van een samenwerking die in februari van dit jaar werd opgestart. Pivotal richtte toen een stichting op waarin Rackspace, VMware en IBM gingen deelnemen om Cloud Foundry verder vorm te geven en wereldwijd uit te rollen als PaaS-fundament voor enterprises. Wel wordt hiermee wederom aangetoond dat de cloudmarkt meer en meer een markt voor ‘leaders’ wordt. De investeringen zijn over het algemeen alleen op te brengen voor bedrijven met echt grote oorlogskassen.

Dat geldt ook voor Verizon. Ook dat bedrijf heeft goed begrepen dat het begint bij de ontwikkelaars. Verizon dat met Verizon Cloud een wereldwijd cloudprogramma heeft, kondigde deze week Verizon Cloud Marketplace aan, in de eerste plaats bedoeld voor ontwikkelaars die binnen de marketplace snel en veilig omgevingen kunnen maken en beheren. Het uiteindelijke doel is om enterprises sneller naar de cloud te kunnen migreren met – wederom – kritische applicaties. Verizon werkt hiervoor samen met onder meer Juniper en Hitachi Data Systems (HDS). Dat laatste bedrijf timmert stevig aan de weg met oplossingen voor bedrijfskritische omgevingen die naar de cloud moeten.  Een trend is overal duidelijk zichtbaar: de Critical Cloud is vooral een OpenStack-cloud.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.