Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Private verbinding met de public cloud is ‘hot’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 december 2014 08:00 uur

De opkomende trend bij cloud computing is direct connect. Serviceproviders helpen klanten om direct te connecteren met een public cloudplatform.

Direct connect is het antwoord op de vraag ‘hoe connecteer ik mijn IT-omgeving met de cloud?’ Het is een soort aggregatidienst voor de toegang naar clouddiensten.

Onlangs kondigde Interxion aan zijn klanten direct te kunnen verbinden met de cloud van AWS. En inmiddels bieden al veel partijen in de hosting- en telecombranche een soortgelijke dienst aan, zij het dat elke partij daar zijn eigen naam aan geeft.

Volgens Vincent in ’t Veld van Interxion is Cloud Connect vooral bedoeld voor grote platformen met grote workloads. “Het is als het ware een directe verbinding met een cloudplatform waarmee wij zaken doen. In dit geval bieden wij direct connect-verbindingen met AWS aan.”

Lage drempel

Het voordeel hiervan is dat het resulteert in een lagere latency en een betere performance. “Je kunt met een enkele verbinding meerdere cloudplatformen bereiken en bovendien zal direct connect de drempel verlagen om cloud te gebruiken”, zo voorspelt hij.

Interxion biedt Cloud Connect op dit moment alleen nog in Londen aan. In het eerste kwartaal van 2015 wordt dit ook in Amsterdam en Frankfurt aangeboden, verzekert Vincent.

Ook Verizon kent een direct connect-dienst, genaamd Secure Cloud Interconnect. Volgens Pieter Holst, directeur Verizon Benelux, is de dienst vooral een uitbreiding van de service aan de klant. “De klant heeft de vrijheid om zelf de keuze voor een clouddienst te maken, maar dan wil je wel het liefste dat ze via een veilige verbinding over jouw netwerk verbinden.”

Private en public

Ook bij euNetworks een dergelijke dienst mogelijk. “We zijn een soort meetingpoint geworden voor clouddiensten en grote ondernemingen, maar willen en gaan niet concurreren met de AMS-IX.” Bovendien levert een internetexchange in principe geen verbindingen maar poorten en switches.

Volgens Joachim van Collenburg van euNetworks krijgt de klant met zo’n direct connect-verbinding een stabielere verbinding, zeker nu partijen als Amazon in datacenters in Dublin en Frankfurt zijn getrokken. “Het is niet voor niets dat Salesforce en Amazon een deel van hun servers nu ook in Frankfurt hebben staan. Dat heeft niet alleen met de data-opslag en privacy te maken, maar ook met betere connectiviteit, performance en lagere latency”, aldus Van Collenburg.

“Wat je hiermee eigenlijk doet, is het combineren van het voordeel van public cloud (schaalbaarheid, naar wens nieuwe servers en/of storage inschakelen) met de performance (snelheid, voorspelbaarheid en veiligheid) van private cloud”, concludeert Van Collenburg. euNetworks levert op dit moment directe verbinding met zo’n dertig clouddiensten waaronder Microsoft Azure, AWS, IBM Softlayer en Cloudsigma.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.