Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Sector moet trots zijn op Stichting Digitale Infrastructuur Nederland

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 december 2014 08:00 uur

Enkele weken geleden werd tijdens een congres Stichting DINL of voluit Stichting Digitale Infrastructuur Nederland gelanceerd. In deze koepelorganisatie participeren verschillende organisaties die een vertegenwoordigende rol spelen in de Nederlandse digitale infrastructuur. Het is een geweldig initiatief dat de sector en de BV Nederland nodig had. Er zijn ook een paar dingen op de nieuwe stichting aan te merken. En hoe oer-Hollands dat ook is, daar moeten we niet over gaan zeuren!

Laten we wel wezen, tot nu toe was de vertegenwoordiging van de Nederlandse digitale infrastructuur sector niet goed geregeld. In Den Haag wist de DHPA aardig voet aan de grond te krijgen. De SIDN is betrokken bij verschillende (maatschappelijke) initiatieven. ISPConnect zet als kartrekker van de cloud university het ICT-onderwijs op scherp. Allemaal geweldige inzet en mooie initiatieven. Wat er echter aan ontbrak, was één gezamenlijk front waarmee namens de hele sector stelling kan worden genomen en zo nodig spreekwoordelijk met de vuist op tafel kon worden geslagen.

Dat is dus concreet het probleem dat Stichting DINL oplost. Het is goed dat daarbij gekozen is voor een federatief model, waarbij alle partijen hun eigen identiteit houden. Er zijn namelijk genoeg behoeftes, uitdagingen en problemen die binnen een beperktere groep spelen. Die kun je dan ook beter oplossen in de eigen kring met de eigen achterban, leden of klanten. Echter voor de zaken die sectorbreed spelen is het geweldig dat er nu één club is die stelling kan nemen en één gezamenlijk front kan vormen.

Er zijn ook kritische punten te melden over Stichting DINL. Het eerste punt is dat Stichting DINL nog helemaal niet bestaat. Dat leest u goed. De stichting is namelijk nog niet (bij de notaris) opgericht. Het is op dit moment enkel nog een voornemen om een stichting op te richten met de naam Stichting DINL en juridisch gezien ook niet meer dan dat. De verklaring hiervoor is dat er zoveel geregeld moest worden dat deze formaliteit nog geregeld moest worden. De aankondiging bij het ECP jaarcongres was een te mooi moment om het te laten schieten, zo heb ik begrepen.

Een ander punt is dat Stichting DINL wel héél sterk door één van de deelnemers, Stichting DHPA wordt gedragen. Directeur van de stichting zal namelijk Michiel Steltman worden die ook directeur van de DHPA is. Voor de volledigheid merk ik op dat het bestuur van de stichting wel uit vertegenwoordigers van de deelnemers zal bestaan. Stichting DINL maakt gebruik van hetzelfde bureau voor de marketing als de DHPA en ook de visie op de datawet komt rechtstreeks uit de koker van de DHPA en was oorspronkelijk al door en onder de naam van de DHPA naar buiten gebracht.

Wanneer we oer-Hollands verder zoeken naar spijkers op laag water, dan komen we vast nog wel meer punten tegen waar we over kan worden gezeurd. Waarom zouden we daar überhaupt over willen zeuren? De sector en de BV Nederland hebben Stichting DINL nodig.

De stichting doet goede dingen, zoals het pleiten voor een datawet en op dit moment is er een handelsmissie naar Spanje. Nu zou je over dat laatste ook kunnen zeuren met de vraag of er wel sprake is van een handelsmissie? Weet u wat. Het maakt niet uit, hoe, wie of wat het is. Het gaat erom dat de sector en het bedrijfsleven vooruit komen. In Spanje zijn een aantal vertegenwoordigers van de sector en de BV Nederland bezig met om handel te drijven onder de vlag van DINL. Oud-Hollands handeldrijven. Onze VOC-mentaliteit! Daar gaat het om. Dat is het enige dat telt!

Wil dat zeggen dat ik niet kritisch naar Stichting DINL kijk. Natuurlijk wel. Echter dat het initiatief genomen is geweldig. Er zijn een aantal organisaties en voornamelijk mensen erachter die hun nek hebben uitgestoken. Daar mogen we als sector trots op zijn. Het is heel makkelijk om elkaar binnen de sector neer te halen. Onze echte tegenstanders zitten echter buiten de sector (zoals bijvoorbeeld in Den Haag) en de kansen liggen ook buiten de sector.

Laten we daarom als sector de rijen gesloten houden. Sluit u daarom aan bij de twee brancheorganisaties die in Stichting DINL vertegenwoordigd zijn: Stichting DHPA en branchevereniging ISPConnect. Wie dat al is, mag trots op zichzelf zijn, dat zij Stichting DINL mede mogelijk hebben gemaakt!

Vraag van de dag

Is de oprichting van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland goed voor de sector?
Bekijk resultaten

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.