Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CoreOS wijst Docker de deur met eigen product

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 5 december 2014 08:00 uur

Mooie oplossing: Docker. Het draait inmiddels op menig cloudserver. Docker maakt containers mogelijk en daarmee een vlotte uitrol van gevirtualiseerde applicaties. In cloudomgevingen is juist deze technologie erg gewild en dat verklaart meteen het grote succes van Docker. Het bedrijf heeft echter niet alleen vrienden. Sterker, CoreOS verklaart min of meer de oorlog aan Docker in stevige bewoordingen en een alternatief voor de containertechnologie: Rocket.

Voor het goede begrip: CoreOS en Docker horen bij elkaar als ei en zout. CoreOS is gebaseerd op Chrome OS: de containertechnologie van Docker is daarin volledig geïntegreerd. En ineens zijn er botsende belangen. CoreOS wil terug naar de ‘kern’ van het product en feitelijk niet meer zijn dan een zeer lichtgewicht operating systeem. Docker wil precies het tegenovergestelde en ontwikkelt haar technologie op dusdanige wijze dat het een volledig platform wordt. Grote punt van kritiek is dat Docker de servers waarop het draait vreselijk beperkt in verder gebruik, vooral in grote cloud-roll outs een hindernis en mogelijk zelfs kostenverhogend als de ‘Docker-servers’ niet voor andere doeleinden kunnen worden ingezet.

CoreOS-baas Alex Polvi uit in de pers harde kritiek op Docker. Hij noemt Docker ‘fundamenteel gebrekkig’ en hekelt niet alleen de basisprincipes van Docker, maar ook de securityproblemen die het product met zich meebrengt.  Docker bracht dit jaar aan de lopende band nieuwe releases en patches uit om securityproblemen op te lossen. Volgens Polvi is het allemaal volstrekt onvoldoende. Het bracht hem uiteindelijk tot het besluit om zelf Rocket te ontwikkelen dat niet alleen op CoreOS moet kunnen draaien, maar ook op Linux-implementaties. Een eerste versie is inmiddels via GitHub openbaar gemaakt.

En Docker? Die verwijst alle kritiek regelrecht naar de prullenbak en kondigt een nieuwe release aan: tijdens de DockerCon Europe die vandaag en morgen plaatsvindt in Amsterdam. Briljante timing.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.