Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Geen internet in Azië door aardbevingen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 28 december 2006 10:20 uur

Door een aardbeving met een kracht van 7.1 op de schaal van rigter zijn een groot aantal fibers in Azië beschadigd die zowel verantwoordelijk zijn voor het interregionale als het internationale dataverkeer. Hierdoor is in grote delen van China, Japan, Maleisië, Taiwan en Zuid-Korea het bijna onmogelijk om gebruik te maken van internet en het bereiken van internationale websites is vrijwel geheel onmogelijk.

De grootste telecomprovider van Taiwan, Chunghwa meldt dat door de aardbevingen 98% van hun capaciteit is weggevallen, doordat hun APCN2 kabel en Sea-Me-We3 kabels zijn beschadigd. Als backup hebben ze totaal 12 STM-1 kabels beschikbaar, die gezamelijk nog maar een fractie van de capaciteit leveren die nodig is om al het verkeer te routeren.

Hoelang het zal duren totdat de beschadigde kabels gerepareerd zijn weet geen enkele telecomprovider exact te zeggen, al moet er tenminste op enkele weken worden gerekend. Wel verwachten alle telecomproviders dat de komende dagen er een aantal ‘quick-wins’ zullen worden gerealiseerd, waardoor er al snel grote verbeteringen kunnen worden verwacht.

Wat opvalt aan deze gebeurtenis is, hoe kwetsbaar het internet is. Vooral de onderzeese kabels zijn kwetsbaar. Ik had me al vaker had afgevraagd of die het wel zouden houden wanneer er een flinke aardbeving of -verschuiving zou plaatsvinden.

Het antwoord op de vraag wat er in zo’n geval kan gebeuren is mij nu dus gegeven. Het is dan ook goed om te weten dat er een nieuwe fiber met 5.12 terabit capaciteit tussen China en de VS is gepland die voor extra redundantie zal zorgen.

AlexanderOnline, 29 december 2006 3:40 am

Grappig, ik realisser me nu eigenlijk hoe 'groots' het hele internet wel niet is via al die kabels dwars door zee. In enkele milisiconde ben je door de oceaan heen, sta je normaal niet bij stil ;)

Ir. G.H. Kellersmann, 14 februari 2007 7:05 am

Het is al midden februari 2007 en nog steeds zijn vanuit Indonesie vele - vooral europese - websites niet te bereiken.
Wonderlijk genoeg niet steeds dezelfde zijn onbereikbaar.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.