Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

5 redenen om u niet bij een brancheorganisatie aan te sluiten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 december 2014 08:00 uur

De hostingbranche kent twee brancheorganisaties namelijk stichting DHPA en branchevereniging ISPConnect. Recent is de stichting DINL opgericht waarin deze twee organisaties zijn verenigd samen met enkele andere partijen die samen het fundament onder Nederlandse digitale infrastructuur vormen. In dit artikel geef ik vijf redenen waarom u niet bij deze organisaties zou moeten aansluiten en ook vijf redenen waarom u dat wel zou moeten doen.

5 redenen om u niet bij een brancheorganisatie aan te sluiten

Het kost u geld
Lid zijn van een brancheorganisatie kost geld. Dat geld kunt u ook gebruiken om apparatuur van te kopen, iets leuks voor uw klanten te doen, een bonus aan uw personeel te geven of uw winst hoger uit te laten vallen.

Het levert u als ondernemer te weinig op
Een brancheorganisatie doet veel voor het collectieve branche belang. Dat is natuurlijk ook in het belang van uw bedrijf, maar als individuele ondernemer levert dat u natuurlijk niet direct iets op. Brancheorganisaties doen natuurlijk ook vaak wel dingen voor hun individuele leden, maar wat is dat u waard?

Het collectieve belang wordt toch wel behartigd
De brancheorganisaties doen hun werk toch wel. Als u geen lid bent, zullen ze hun werk toch wel blijven doen. Daar pukt de hele branche de vruchten van. Dat geldt ook voor u. Het mooiste? Dat heeft voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. En het mooiste is nog wel, dat het u niet eens een dubbeltje kost!

Ik ben het niet eens met wat de branchenorganisatie doet
U kunt het compleet oneens zijn met de wijze waarop de brancheorganisatie opereert. Waarom zou lid worden van een club, die dingen doet waar u het niet mee eens bent?

Het deel van de branche dat wordt vertegenwoordigd is te klein
Er zijn ruim 1.000 bedrijven in de branche en daarvan zijn er amper 100 vertegenwoordigd in de twee brancheorganisaties die er zijn. Waarom zou u bij de groep willen horen die wél vertegenwoordigd is?

5 redenen om u wel bij een brancheorganisatie aan te sluiten

Het levert u individueel ook veel op
Brancheorganisaties doen ook veel voor hun leden, zoals het kunnen gebruiken van standaard reglementen, contracten en voorwaarden, bemideling bij het vinden van geschikte staigairs, de mogelijkheid om gastcolleges op (hoge) scholen te geven, aansluiting bij een geschillencommissie en gezellige en nuttige netwerk evenementen voor leden.

U kunt de koers van de brancheorganisatie mede bepalen
Wanneer u lid bent van een brancheorganisatie dan kunt u zelf invloed uitoefenen op de koers die de brancheorganisatie vaart. Natuurlijk hoeft dat niet, maar wie lid is kan wanneer iets niet bevalt daar op verschillende manieren invloed op uitoefenen. Het meest laagdrempelige is om de directeur of het bestuur daar informeel op aan te spreken maar ook tegen stemmen tijdens een ledenvergadering, zelf een voorstel indienen of lid van het bestuur worden zijn manieren om invloed uit te oefenen.

Lidmaatschap van een brancheorganisatie is goed voor uw eigen profiel
Ik ben lid van een brancheorganisatie. Dat maakt een goede indruk naar uw klanten.

De brancheorganisaties worden telkens professioneler
De professionaliteit van de brancheorganisaties wordt steeds groter. Enkele jaren geleden stelde het nog niet zo heel veel voor, maar ondertussen hebben beide brancheorganisaties een directeur en de activiteiten zodanig professioneel dat ze steeds meer bereiken en invloed kunnen uitoefenen voor hun leden.

Uw wilt niet profiteren van de inzet van anderen
Als ondernemer heeft u een individueel belang, maar ook een collectief belang dat uw eigen organisatie overstijgt en u met uw branchegenoten deelt. De belangen worden behartigd door de brancheorganisaties, denk bijvoorbeeld aan netneutraliteit, hoe er om moet worden gegaan met onrechtmatige inhoud bij hosters, aansprakelijkheid van hosters en dergelijken. Wanneer u geen lid bent, profiteert u van de inzet van anderen zonder daar zelf een bijdrage aan te leveren.

Wel of niet aansluiten: that’s the question

Welke keuze u ook maakt om wél of niet bij een brancheorganisatie aan te sluiten. Het is belangrijk om die keuze bewust te maken. Welke keuze maakt u?

[advpoll id=”109″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Simon Besteman, 10 december 2014 11:31 am

Prachtig artikel! Je kunt niet alles alleen oppakken. Wij hebben als sector behoefte aan duidelijke spelregels, wij kunnen niet allemaal individueel bij EZ en V&J aansluiten om over regelgeving te onderhandelen. Maar als ISPConnect en DHPA daar zitten wordt wel gekekenen naar hoe representatief wij zijn. Hoe groter het belang dat wij vertegenwoordigen, hoe meer resultaat wij kunnen bereiken. Hoe meer hosters aangesloten zijn, hoe meer gewicht wij hebben. Bovendien geven wij hele leuke feesten :-)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.