Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft lanceert Azure overheidscloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 11 december 2014 08:00 uur

Het is een kwestie van tijd geworden. Microsoft introduceerde begin deze week haar Government Cloud, gebaseerd op Azure. Voorlopig alleen beschikbaar in de VS, maar de Europese markt lonkt. Daar heeft Microsoft Azure een wereld te winnen.

Want overheden in Europa willen misschien wel, maar het feit dat data mogelijk buiten Europa terechtkomt, weerhoudt diezelfde overheden ervan om daadwerkelijk zaken te doen in de Microsoft cloud. En dan is er nog het probleem van de publieke cloud. Azure is pubieke cloud. Daar zitten overheden met privacygevoelige data niet op te wachten. Maar ze willen wel graag naar de –goedkopere en vooral meer-op-maat –cloud. Dat is niet louter Europees.

Om de Amerikaanse overheden nu te kunnen bedienen met public cloud-diensten, lanceert Microsoft een fysiek en virtueel gescheiden Azure, speciaal voor overheidsdiensten. Oftewel: een volledig eigen Azure-infrastructuur voor de Amerikaanse overheid. Inclusief specifiek getraind personeel dat het beheer gaat doen van deze omgeving. Het is een noodzakelijke stap, want Microsoft is al aan de late kant met de plannen. HP biedt al overheidscloud aan op basis van jaar Helios-portfolio en ook IBM lanceert binnenkort een dergelijke omgeving vanuit SoftLayer. Maar Microsoft heeft natuurlijk sterke troeven om de propositie echt interessant te maken: de integratie met Office365 bijvoorbeeld en het feit dat het bedrijf meteen ook Microsoft Dynamics CRM aankondigde op deze infrastructuur.

Nu is het een kwestie van tijd voordat er een speciale Europese variant beschikbaar komt. Helaas zijn Europese providers in de afgelopen jaren niet in staat geweest om echt tegenwicht te bieden aan de Amerikaanse concurrenten en daarmee hebben ze de markt geopend voor niet alleen de generieke diensten, maar ook de verticale proposities in de cloud.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.