Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Directeur DINL: Samenleving klaar voor centraal aanspreekpunt digitale infrastructuur

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 17 december 2014 08:00 uur

Drie weken geleden is tijdens het ECP Jaarcongres de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland officieel aangekondigd. De nieuwe stichting verenigt AMS-IX, DHPA, ISPConnect, NLnet, SIDN, SURFnet en wil de online economie in Nederland structureren en faciliteren. ISPam spreekt met nieuwe directeur Michiel Steltman over de plannen en ambities van DINL.

“De samenleving moest echt naar dit moment toegroeien”, zegt Michiel Steltman, “Wij zagen al vanaf 2009 dat er behoefte was aan een centraal aanspreekpunt, maar het publiek en de politiek waren er nog niet klaar voor. Nu wel en dat zie je terug in de reacties.“

De nieuwe stichting is de afgelopen weken vrijwel enkel positief ontvangen. Volgens Steltman is de behoefte aan een duidelijke definitie van een online economie en digitale infrastructuur langzaam gegroeid. “Nog steeds is het niet voor iedereen duidelijk wat die online industrie nu inhoudt. En dat schept verwarring. Tot voor kort werd het neergezet als onderdeel van de telecomindustrie en waren onder andere KPN en Vodafone de belangrijkste gesprekspartners. Het besef dat dit een belangrijk apart onderdeel is van de Nederlandse economie, komt nu pas, dat blijkt ook uit het onderzoek van Deloitte.”

Lange tijd werd internet gezien als iets wat ons overkomt, als ‘iets’ uit het buitenland, zegt Steltman. Terwijl Nederland in Europa voorop loopt in deze sector, en het een miljardenbijdrage levert aan de BV Nederland.” En die bewustwording van de Nederlandse politiek, publiek en de media ziet Steltman als de belangrijkste taak van de stichting. “Wij willen dit eerste jaar impact hebben op vier gebieden: voorlichting, onderwijs, wetgeving op het gebied van cybercrime en groei van het platform DINL.”

Datawet

De zojuist voorgestelde datawet van de PvdA laat volgens Steltman zien dat het besef nu ook in de politiek is doorgesijpeld. “Het plaatje dat deze wet laat zien, is volgens ons precies de kern. Met dat plaatje krijgen we als sector eigen legitimiteit. Bij de overheid begint langzaam een lampje te branden dat we met onze digitale infrastructuur heel veel geld kunnen verdienen. En dat zie je ook steeds vaker terug bij het publiek en in de media.“

Nederland is niet het enige land dat worstelt met het vormgeven van de online economie. “Maar Nederland loopt beslist voorop met thema’s als netneutraliteit, privacy, meldpunten en Notice en TakeDown”, aldus Steltman. En we zijn nu het eerste land met een centraal aanspreekpunt. “Misschien worden we ook het eerste land met een eigen wettelijk kader voor internet. Wij hopen dat wij onszelf over zo’n tien jaar weer kunnen opheffen, omdat onze digitale infrastructuur zo geïntegreerd is in de economie dat deze stichting overbodig is geworden.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...