Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CEO’s: alle IT-infrastructuur in de cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 23 december 2014 08:00 uur

Het is eigenlijk een eeuwige tweedeling: IT-managers die IT het liefst dichtbij zich hebben, met zichtbare controle – en topmanagers die in IT vooral een kostenpost zien en vooral financieel sturen als het gaat om bijvoorbeeld IT-infrastructuur. Was het magische woord een aantal jaar geleden nog ‘outsourcing’, tegenwoordig is dat woord ‘cloud’. Alle providers rekenen op enorme groei in IaaS en PaaS in het komende jaar. Als je kijkt naar de drijfveren van topmanagement, dan zijn die verwachtingen terecht.

Alle grote analisten, waaronder Gartner en Forrester, bevestigen dat beeld. Bedrijven gaan meer uitbesteden in cloud. Daarbij valt wel op dat het dan vaak om een mix van private en public cloud gaat, waarbij de private cloud-componenten ‘on premise’ staat. Veel van die onderzoeken worden uitgevoerd onder IT-beslissers. Dat levert een beeld op waarbij IT nog steeds dicht bij huis staat.

IT-leverancier Avanade – ook actief in Nederland- onderzocht de strategieën op managementniveau, onder duizend topmanagers in 21 landen. Daaruit blijkt dat 65 procent de eigen IT-infrastructuur morgen nog de deur uit zou doen, als dat mogelijk zou zijn. Op c-level denken managers veel voordelen te halen uit hybride cloud. Het onderzoek toont echter ook iets anders aan. Het begrip ‘hybride’ kent namelijk velerlei uitleg. Om niet te zeggen dat er geen eenduidige definitie wordt gegeven van hybride cloud. Zo weten veel managers niet dat het bijvoorbeeld mogelijk is om services van verschillende public cloud-providers kunnen komen binnen één hybride oplossing.

Nog maar een onderzoek. Want het vertrouwen in cloud is erg groot. Zo groot dat reguliere backup-oplossingen minder populair worden. Uit de Storagereview van Gartner blijkt dat een groeiend aantal bedrijven meer en meer vertrouwt op snapshots. Maar er is een tweede trend die ervoor zorgt dat ondernemingen zich minder zorgen maken over klassieke backups: de verhuizing van data naar cloud. Gartner verwacht zelfs dat de helft van alle bedrijven eind 2016 ook gevoelige data in – publieke – cloud zal bewaren. Bedrijven zijn er klaar voor, probleem is dat het vertrouwen dat consumenten hebben in publieke cloud veel minder groot is. En juist dat vertrouwen is een van de succesfactoren binnen een IT-strategie.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?