Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

E-mail is echt niet dood

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 22 december 2014 08:02 uur

MailAfgelopen jaren is het aantal manieren waarop we zakelijk en privé elektronisch communiceren toegenomen. De winnaars lijken op dit moment te zijn diensten als Whatsapp, Twitter en Facebook. Zelfs LinkedIn wordt door velen beschouwd als een goede manier te communiceren, maar dan vooral in de zakelijke context.

Verliezers zouden er ook zijn. SMS is allang niet meer top-of-mind bij een groot deel van de bevolking en e-mail daar was toch ook iets mee? E-mail is inderdaad iets mee. Het is een voorbeeld van een communicatiemethode die al heel vaak voor stervend of zelfs dood is verklaard. De redenen dat te doen was de enorme toename van spam, waar geen kruid tegen op gewassen leek. E-mail kwam verder in een kwaad daglicht te staan toen duidelijk werd dat het een perfecte methode was om malware (was Melissa niet de eerste kennismaking van heel Nederland met malware?) te verspreiden, ook daar leek sprake te zijn van een ongelijke strijd.

Dat er nog technische hobbels waren zoals de tegenwoordig onvoorstelbare beperkingen bij tal van providers dat de mailboxen niet groter waren dan 5MB terwijl de eerste generaties digitale camera’s al gemeengoed werden en Word-documenten steeds groter, heeft eveneens bijgedragen aan de kritische omgang met mail. Toen de bekende Amerikaanse mailproviders de Europese en Nederlandse markt betraden en de omvang van de postbussen opschroefden, werd e-mail als logische basisdienst voor consumenten en zakelijke providers door sommigen zelfs afgeschreven.

Wie had kunnen voorspellen dat die sombere voorspellingen er zo ver naast zouden zitten. Want als er het laatste jaar een ding duidelijk is geworden: e-mail is totaal niet dood. Zeker in de Europese en Nederlandse context lijkt e-mail herontdekt te worden als een dienst die je bij je eigen nationale zakelijke of consumenten provider afneemt. Snowden heeft hier vast iets van op zijn geweten, maar ook al voor die tijd was er bij met name grotere ondernemingen behoefte aan veiligere e-mail. Zichtbaar is dat sinds de Snowden-onthullingen het aantal providers dat veilige mail aanbiedt en uitleg geeft over encryptie is toegenomen. Zelfs in de VS zien we door acquisities van bedrijven als IBM en de reacties op talrijke datalek-incidenten de aandacht voor moderne veilige e-mail flink toenemen.

E-mail is dan weliswaar alles behalve dood, maar of het bij alle Nederlandse hosters de nodige aandacht krijgt en of men daar actief over communiceert, zijn vragen die elke aanbieder zich moet stellen. Het aantal persberichten en mededelingen over e-maildiensten dat afgelopen jaar op ISPam.nl is gepubliceerd, doet vermoeden dat hier nog ruimte voor verbetering is.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...