Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloudinvesteringen plus 16 procent in derde kwartaal

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 december 2014 08:00 uur

Mocht iemand nog twijfelen: cloud groeit in een waanzinnig tempo. Marktonderzoeker IDC telde alle investeringen van het afgelopen kwartaal eens bij elkaar op en kwam tot een alleszeggend getal. In het laatste kwartaal werd ruim 6,5 miljard dollar besteed aan cloudinfrastructuur en dat is 16 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Opmerkelijker is dat de helft van dit bedrag naar public cloud ging. Mag je daaruit concluderen dat bedrijven de stap maken naar public cloud. Nee dus. Want het leeuwendeel van die investeringen komt voor rekening van grote providers en die hopen dat 2015 het jaar wordt waarin ondernemingen en overheidsinstanties massaal de overstap gaan maken. Dit zijn daarmee voor een groot deel investeringen die om vooral boekhoudkundige redenen naar voren zijn gehaald in het laatste kwartaal van het lopende boekjaar.

Komt bij dat de andere helft van die 6,5 miljard in private cloud wordt gestoken. Daarvan is weer het grootste deel ‘on premise’, waarbij je je serieus met afvragen of dat überhaupt cloud is volgens een strenge definitie. Doorgaans betreft het dan toch om – op zijn best – utility computing-met-een-sausje: vooral schaalbaarheid is hier het grote toverwoord. Of op zijn Engels: agility. Want dat gaat het credo worden voor 2015. Alles in een bedrijf moet agile worden. Wendbaar.

Nog één opmerkelijke conclusie uit het IDC-rapport: er werd in het afgelopen kwartaal – en jaar – vooral geïnvesteerd in OpenStack. Met dank aan HP dat hierin onbetwist de markt voor OpenStack aanvoert. Volgens IDC gaat het platform ook in 2015 een belangrijke stempel drukken op cloud, vooral omdat OpenStack het mogelijk maakt om snel cloudstructuren op goedkope ‘commodity’ hardware uit te rollen.

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.