Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

.TEL-domein klaar voor de start

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 november 2008 08:03 uur

Het nieuwe .TEL top level domein staat in de startblokken, nog 29 dagen en dan is het daadwerkelijk zover. De .TEL-domeinen onderscheiden van alle andere TLD’s doordat je er zelf geen diensten achter kan hangen zoals een website of e-mail. Een .TEL-domein is enkel te gebruiken als een soort telefoonboek, om je contactgegevens beschikbaar te maken, via DNS NAPTR-records en een speciale website die door TELNIC worden gehost. Een .TEL-domein bevat dus ook meteen de infrastructuur achter het domein.

Ondanks het feit dat NAPTR-records ook aan andere domeinnamen kunnen worden toegevoegd vreest Justin Hayward van TELNIC geen concurrentie van andere TLD’s, zo liet hij tegenover ISPam.nl weten, omdat die niet in staat zijn om de zelfde infrastructuur als .TEL te bieden.

Het .TEL-domein lijkt een vliegende start te gaan maken, TELNIC heeft namelijk al overeenkomsten met 100 ICANN accredited registrars gesloten die .TEL-domeinen zullen gaan verkopen. De eerste registrar was EuroDNS en nummer honderd is Network Solutions. Daarnaast zijn het ook partijen als de Franse voip-provider Digitrad die speciaal ICANN accredited registrar is geworden om .TEL-domeinen te verkopen.

Hayward vindt het echter lastig om in te schatten hoeveel .TEL-domeinen er zullen worden geregistreerd gedurende de sunrise en landrush perioden:

It’s difficult to predict the number of registrations within the Sunrise and Landrush periods as this is totally different from other TLD launches, due to the fact that it’s very consumer friendly – you won’t need to pay for the ongoing hosting of a website, have any technical skill to publish to the web and can be discovered from any device connected to the Internet.

Ook verwacht Hayward dat het .TEL-domein een boost zal geven aan het gebruik van ENUM en VOIP-diensten omdat die eenvoudig bereikbaar worden gemaakt met een .TEL-domein.

Marco, 5 november 2008 7:03 pm

Complimenten! ISPam pakt (vooral) de laatste tijd weer een aantal nieuwtjes goed op. Zoals deze over TelNIC, die RIPE-57 IPv6 primeur van Google en de ICANN perikelen rond het openstellen van de root.

Ga zo door!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.