Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPam.nl blikt terug op het jaar: De redactie aan het woord (1/2)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 26 december 2014 12:10 uur

ISPAm-2014-deRedactie500265Vanmiddag deel een van de jaarlijkse opgave voor de ISPam-redactie: wat waren voor jou de belangrijkste hosting en internet issues van het jaar, maandag deel twee.

Jeroen Mulder:
Cloud, cloud, cloud. En IPv6 dat weer niet van de grond is gekomen. Uitgerekend in de laatste werkweek van 2014 meldt UPC dat het de implementatie van IPv6 andermaal uitstelt. En de tijd begint echt te dringen. Grotere providers lopen inmiddels hard tegen de IPv4-muur aan.

Helemaal nu cloud wel dreigt echt groot te worden. Natuurlijk was het in dat opzicht het jaar van de twee grootste jongens in dat veld: Amazon als onbetwiste en zelfs onbedreigde marktleider in IaaS en Azure volgend op enige afstand. De treurige conclusie na 2014 is dan wel dat Europese providers de boot hebben gemist en dat gaat met name in het Cloud for Europe-verhaal van de Europese Unie nog een aardige uitdaging worden.

Maar het was vooral het jaar van OpenStack. Maandenlang stond OpenStack-paradepaard Rackspace in de etalage: niemand hapte. Ook Cisco niet. Ondertussen is OpenStack wel aan een enorme opmars bezig en is het zelfs, dankzij de groei, genoodzaakt om echt over standaarden na te gaan denken. Daarmee is OpenStack de absolute winnaar van dit jaar.

 

Edwin Feldmann:
Het gevaar komt van alle kanten.
In het hostinglandschap vielen dit jaar enkele overnames op. Zo werd bijvoorbeeld Argeweb door KPN gekocht en kwam WideXS onder de vleugels van de IS Group. Ook waren veel ISP’s het afgelopen jaar druk met het vormgeven en het wijzigen van hun cloudaanbod.

Maar 2014 stond wat mij betreft vooral in het teken van DDoS-gevaar. Maar weinig hosters zullen eraan ontsnapt zijn en regelmatig waren er berichten van gedupeerden en over uitval van diensten te lezen. Opvallend is bovendien de recente sterke toename van het aantal hackaanvallen specifiek gericht op bepaalde bedrijven of bedrijfsonderdelen zoals bij Sony. Met dergelijke doelgerichte aanvallen krijgen we in 2015 ongetwijfeld vaker te maken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.