Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPam.nl blikt terug op het jaar: De redactie aan het woord (2/2)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 29 december 2014 12:10 uur

ISPAm-2014-deRedactie500265Op de valreep van het jaar het tweede en laatste deel 2 van de jaarlijkse terugkerende vraag aan de redactie: wat waren voor jou de belangrijkste hosting en internet issues van het jaar. Deel een verscheen vrijdag. De antwoorden van de experts op dezelfde vraag staan hier en hier.

Caroline van Soelen:
2014 was voor mij het jaar van onderwijs. Landelijke werkloosheid, MAAR in de hostingbranche is wel werk, maar kan men de juiste mensen niet vinden. Er komt een initiatief vanuit de branche: de cloud-universiteit, die met
veel optimisme wordt ontvangen. Kunnen de MBO’s zelf iets doen op korte termijn? Werkt het TechniekPact van de overheid? Ik hoop het in het komend jaar allemaal te zien, want de ruimte is er!

Rashid Niamat:
2014 is daardoor het jaar dat bedrijven, overheden en ook burgers zich ├ęcht meer zijn gaan bezighouden met veiligheid. Nog niet eerder was er zoveel behoefte aan uitleg over veilig mailen en veilige dataopslag. De nog steeds lopende rechtszaak tegen Microsoft in de VS over data in Ierland heeft dat vuurtje extra aangewakkerd. Gevolg: talloze aanbieders, zelfs de datagraaiers van Facebook, pleiten nu voor encryptie. Europese en Nederlandse aanbieders maken al handig gebruik en weinig subtiel gebruik van de onrust: alle mogelijke clouddiensten van Europese of beter nog van eigen bodem groeien als kool.

Arnout Veenman:
Interessante overnames zijn wat mij betreft het belangrijkste in 2014. Er wordt al jaren consolidatie in de branche aangekondigd en dit jaar was daar uiteindelijk iets van te merken. Opvallend is wel dat de overnames zich vooral aan de bovenkant van de markt bevinden, overnames van en door managed hosters en andere grote partijen. Aan de onderkant van de markt met veel kleine tot middelgrote partijen was juist relatief weinig verandering valt waar te nemen. Wat we in 2014 zagen was dat de grote hosters worden door overnames groter, terwijl de kleine hosters klein blijven en ook niet door hun grote concurrenten opgeslokt worden. Iets compleet anders dat 2014 ook getekend heeft, was het feit dat de eigenaar van de middelgrote hoster Hostdeal Limited ineens van de aardbodem leek verdwenen en de dienstverlening staakte en het daarna presenteerde om doodleuk een nieuw hostingbedrijf te beginnen. Al met al maakte deze twee ontwikkelingen 2014 een interessant jaar. Op naar 2015!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.