Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Prijzen Amazons ultracloud C4 ook bekend

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 6 januari 2015 08:00 uur

Foutje? Of bewust lekken van ‘nieuws’? Hoe dan ook: het overzicht van de nieuwe C4 cloud instances die Amazon binnenkort lanceert, werden ineens vermeld in een RSS-bericht van het bedrijf. Dat bericht werd schielijk weer van het internet verwijderd, maar stond lang genoeg online om de informatie te kopiëren. VentureBeat pikte het op en publiceerde de tarieven afgelopen vrijdag alsnog.

C4 werd overigens al in november wereldkundig gemaakt door Amazon, alleen nog zonder details. Amazon lanceert C4 als ‘high performance’-cloud. Met C4 zou Amazon een flinke voorsprong hebben op Azure, veruit de grootste concurrent. Instances in C4 lopen, volgens de gegevens in het RSS-bericht, van 2 vCPU met 3,75 GB RAM en 500 Mbps storage-throughput tot 36 vCPU’s met 60 GB RAM en 4000 Mbps throughput op Elastic Block Storage (EBS). Deze laatste server krijgt 10 Gbps netwerkcapaciteit. Amazon levert deze virtuele server voor een kleine twee euro per uur. Met alles erop en eraan, aldus VentureBeat.

De infrastructuur is gebaseerd op Intel Xeon E5-2666 v3 processoren die zijn ontwikkeld voor Elastic Cloud en die een kloksnelheid haalt tot 3,5 Ghz. Intel meldde in november al dat het deze chip specifiek ontwikkelde voor Amazon. Bij die gelegenheid werd ook al bekend dat Amazon een 36 vCPU-server met 60 GB RAM zou gaan leveren, speciaal voor applicaties en omgevingen die veel vergen op het gebied van bijvoorbeeld rendering. Amazon zet hiermee zwaar in op de gamingmarkt. Tijdens de lancering van de processor, was ook de naam C4 al bekend. Het grote wachten was op de prijzen die Amazon zou gaan rekenen. Die blijken nu te variëren tussen 0,11 cent per uur voor de kleinste server tot twee euro voor de extra large. De exacte datum van de beschikbaarheid is nog niet bekend.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.