Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Dutch Datacenter Association gelanceerd: In 2015 wordt deze sector echt volwassen

  • Door
  • Caroline van Soelen
  • geplaatst op
  • 8 januari 2015 08:00 uur

Vandaag start de stichting Dutch Datacenter Association, DDA, een brancheorganisatie voor datacenters, opgericht door de Nederlandse marktleiders van deze sector. Stijn Grove nam het initiatief voor deze stichting zo’n anderhalf jaar geleden. Vandaag is zijn eerste werkdag als directeur van DDA. Hij vertelt ispam.nl waarom een brancheorganisatie voor deze sector nu zo belangrijk is. 

“Er is veel gebeurd in de afgelopen anderhalf jaar. Minister-president Mark Rutte kwam op bezoek bij Equinix, andere politici bezochten EvoSwitch. De politiek raakt snel meer betrokken bij de datacenter-sector, omdat die branche ook heel belangrijk is voor Nederland”, zegt Stijn Grove. “Meer samenwerken is nu van wezenlijk belang. Niet alleen tussen de datacenters, maar met de hele internetbranche. Wij moeten samen met de politiek en andere stakeholders deze sector beter op de kaart zetten.”

Stijn Grove liep al een aantal jaar rond met het idee voor een brancheorganisatie voor datacenters. Toch duurde het even voor het idee van de grond kwam. “Ik werkte al een tijd in de datacentersector en het viel me op dat er in zo’n grote industrie toch zo weinig met elkaar werd gepraat. Terwijl er toch zoveel gezamenlijke belangen zijn. Op zich is dat logisch in een ‘vrij’ nieuwe sector, ik wil daar nu graag verandering in brengen.”

De DDA is niet de eerste poging om een brancheorganisatie op te richten. Er zijn eerder initiatieven geweest, en sinds drie jaar is er de European Data Centre Association, een Europese brancheorganisatie. “Maar niemand nam in een Nederlandse branche echt het voortouw. Dus ben ik aan de slag gegaan”, aldus Stijn Grove.

Samen met de 20 datacenters (binnenkort haken nog een aantal partijen aan) die Grove om zich heen verzamelde is hij op zoek gegaan naar de gemeenschappelijke delers binnen de branche. “Het blijven concurrenten van elkaar, dus alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, was een uitdaging. Maar het is gelukt.” DDA gaat zich focussen op drie kernpunten: het profileren van de sector is de belangrijkste. “We merken dat je je als branche pas echt sterk kan maken als je één stem hebt. Zo kunnen we ons standpunt vertegenwoordigen in maatschappelijke discussies en in de politiek.”

Daarnaast zal DDA zich richten op het aanbrengen van structuur in de branche. Zo is het bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk hoeveel partijen er op dit moment actief zijn in Nederland. Dat in kaart brengen is een van de eerste activiteiten van de nieuwe branchevereniging. “Wij gaan nauw samenwerken met partijen die samen de digitale infrastructuur vormen, zodat we als gehele internetbranche een flinke professionaliseringsslag kunnen slaan.”

Hoewel de oprichting van een brancheorganisatie enigszins laat lijkt, loopt Nederland volgens Grove juist voorop. “Wij zijn één van de eerste landen die in deze vorm zo als groep naar buiten treden.” Grove en de DDA lijken er in ieder geval klaar voor. De agenda is af en de eerste handelsmissie (naar Barcelona) is een feit. “De trend is ingezet en de datacentersector krijgt eindelijk bekendheid in ons land. In 2015 wordt deze sector echt volwassen.”

Dirk, 8 januari 2015 1:38 pm

Het praktisch nut ontbreekt me nog, maar dat zal nog wel komen. (Is wel te hopen voor die €2500,00 die de deelnemers per jaar betalen).

fred, 12 januari 2015 1:43 pm

Ehhh DDA dat doet me toch echt denken aan vliegtuigen. DDA is al sinds 1982 een naam die gebruikt wordt door Dutch Dakota Association. Ze hebben zelfs de PH-DDA in dienst. Dus helaas de naam is in ieder geval al een gemiste kans.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.