Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon waarschuwt voortaan bij shutdown van Spot Instances

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 8 januari 2015 10:00 uur

Echt goedkoop hosten in de cloud? Dan kun je gebruikmaken van Spot Instances bij Amazon: ongebruikte instances waarop een gebruiker kan bieden. Zolang dit het hoogste bod – per uur – is, blijft de instance in de lucht. Grote nadeel is dat een spot instance ook zomaar kan worden gestopt door Amazon, als de prijs wordt ‘overboden’. Amazon waarschuwt daarvoor op haar website: gebruikers van spot instances moeten rekening houden met onderbrekingen van de service. Dat was vervelend. Amazon begint het nieuwe jaar echter met een nieuwe service waardoor het gebruik van spot instances iets voorspelbaarder wordt. Spot Instance Termination Notice.

Nog steeds kunnen spot instances worden gestopt en opnieuw vrijgegeven voor nieuwe biedingen, alleen krijgt de gebruiker nu een waarschuwing vooraf. Twee minuten voordat de instance wordt gestopt, krijgt de gebruiker de melding. Volgens Amazon zijn die twee minuten voldoende om de applicaties te stoppen en de laatste status te bewaren, logfiles veilig te stellen of om een instance uit een Elastic Load Balancer te halen. De Termination Notice moet ervoor zorgen dat meer klanten Spot Instances betrouwbaar genoeg vinden om er gebruik van te maken.

En daar gaat het natuurlijk om: Amazon wil haar capaciteit zoveel mogelijk kunnen inzetten. Daarvoor moeten diensten uitermate betrouwbaar zijn. Wat dat betreft lijkt Amazon goede zaken te doen ten opzichte van de grootste concurrenten. Volgens metingen heeft het bedrijf over 2014 ‘slechts’ 2,5 uur downtijd gehad op EC2 en S3. Rackspace rapporteerde 7,5 uur downtijd op de cloudservers. En Azure… volgens de metingen van CloudHarmony CloudHarmony, moest de Microsoft-dienst liefst veertig uur downtijd incasseren.

Amazon kwam deze week overigens met meer nieuws. Zo breidt het GovCloud uit met extra features: de clouddienst die Amazon specifiek heeft gebouwd voor overheidsdiensten heeft nu ook mogelijkheden om data te archiveren in Glacier. En klanten kunnen in GovCloud VM’s uit andere omgevingen importeren, bijvoorbeeld van VMware ESX-omgevingen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.