Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

En weer worden we gewaarschuwd voor shadow IT

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 19 januari 2015 08:01 uur

Eind vorig jaar werd ISPam kort achter elkaar, door verschillende partijen, gewezen op de schijnbaar onderschatte risico’s die kleven aan het verschijnsel shadow IT. Cloudintegrators, Cloudaanbieders en datacenterexploitanten wisten het zeker: dit verschijnsel moesten we in 2015 scherp in de gaten houden.

Het verbaast dan ook niet in een kersvers onderzoek (*) van de Cloud Security Alliance (CSA) de nodige aandacht voor dit euvel tegen te komen. Positief is in ieder geval dat de CSA komt met een definitie: shadow IT was defined as “technology spending and implementation that occurs outside the IT department, including cloud apps adopted by individual employees, teams, and business units.” In het Engels of vertaald naar het Nederlands geeft dat een goed handvat waarmee menig IT-afdeling en manager aan de slag kan. Dat is het interne zoeken. Tegelijkertijd biedt dit leveranciers van IT-services – inderdaad de providers en datacenters – na te gaan in hoeverre het aanbod dat zij hebben shadow IT mogelijk maakt, stimuleert of juist tegengaat. Dat laatste is bijvoorbeeld wat Verizon ons vorig jaar voorhield: neem onze cloud et cetera en het helpt shadow IT te verminderen.

Waarom je shadow IT moet tegengaan, kan worden afgeleid uit een aantal vervolgvragen dat is gesteld. 49% van de ondervraagden (internationaal onderzoek waar ook Europese input in is verwerkt) noemt veiligheid en 25% noemt compliance als de voornaamste risico’s die verbonden zijn aan shadow IT. Tegelijkertijd blijkt dat de omvang van het probleem onbekend is. 72% heeft geen idee, maar wil het wel weten. En dit geldt voor elk type bedrijf, zowel groot als klein. Onbekendheid en zorg dus. Dit vertaalt zich direct naar weer een ander onderwerp dat nog steeds opgaat: de weigering van bedrijven iets met de cloud te gaan doen.
Op basis van dit onderzoek zou je samenvattend kunnen concluderen dat shadow IT, dat vooral dankzij cloud mogelijk is, ook verantwoordelijk is voor het mindere imago van clouddiensten. Klinkt wellicht als een tegenstelling, maar is het niet.

(*) het onderzoek is via de CSA site, maar ook via Skyhighnetworks (een van de partijen achter het onderzoek) te downloaden. In beide gevallen gratis, mits adresgegevens zijn ingevuld.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.