Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rechter veegt Datahouse-vordering van tafel – deel 1

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 januari 2015 08:00 uur

Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat de Datahouse datacenters failliet gingen. De curator laat het innen van de nog openstaande vorderingen van Datahouse over aan een extern bureau. Twee van deze zaken zijn voor de rechter gekomen. In beide gevallen werd de vordering door de rechter van tafel geveegd. Vandaag behandel ik de eerste zaak tegen Source XS.

In de eerste zaak had Datahouse Den Haag. een vordering van € 27.802,35 op Source XS. Door de curator van Datahouse is de vordering aan Bureau Mercuur gecedeerd (overgedragen). Op eigen naam en voor eigen rekening probeert het bureau de vordering via de rechter op Source XS te verhalen.

Source XS erkent dat Datahouse Den Haag een vordering op haar heeft, maar stelt de vordering te kunnen verrekenen. Source XS heeft namelijk werkzaamheden voor verschillende Datahouse-vestigingen verricht en daarvoor totaal € 29.052,67 gefactureerd. Daarnaast stelt Source XS schade te hebben geleden omdat het bedrijf noodgedwongen moest verhuizen van Datahouse Capelle aan den IJssel naar Datahouse Den Haag.

Bureau Mercuur stelt dat Source XS voor de verrichte werkzaamheden een overeenkomst had met Datahouse Alkmaar. Daarom zouden de facturen voor de voor Datahouse verrichte werkzaamheden niet mogen worden verrekend met de vorderingen van Datahouse Den Haag. Source XS stelt dat in de overeenkomst alle Datahouse B.V.’s waren genoemd én Source XS het complete serverpark van Datahouse zou beheren:

De rechtbank volgt deze uitleg van Source, mede gelet op de overeenkomst waarin op het voorblad staat dat de overeenkomst betreft de ‘Datahousegroep B.V.’s’. In de overeenkomst staat telkens en consequent vermeld ‘Datahouse’ waarbij de verschillende vestigingen worden genoemd. Bij de derde bullit in de overeenkomst is voorts te lezen dat Source het complete serverpark van Datahouse zal beheren.

Ook het verweer van Bureau Mercuur dat de facturen van Source XS niet voldoende gespecificeerd waren, mocht het bureau niet baten. De rechter komt tot de conclusie dat Source XS gerechtigd was om de eigen vordering op Datahouse te verrekenen. Na verrekening heeft Bureau Mercuur niks meer tegoed van Source XS. De rechter wijst de vordering daarom af en veroordeelt Bureau Mercuur in de proceskosten.

Volgende week schrijf ik over een tweede Datahouse vordering die van tafel geveegd door de rechter. Die zaak pakt zelfs nóg minder goed uit voor Bureau Mercuur.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.