Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wie wil er nou geen cloud datacenter als buur?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 27 januari 2015 12:00 uur

Kolen stroom centraleWe staan er, in Nederland en al helemaal niet als direct betrokkenen, amper bij stil dat IT-bedrijven wel eens minder geliefd kunnen zijn. De meeste bedrijven in de sector veroorzaken geen directe vervuiling of overlast maar toch zijn ze niet overal welkom.

Een actueel voorbeeld daarvan staat genoemd op Datacenterknowledge. Hier wordt gewezen naar een bouwplan van Amazon voor een DC van omgerekend 46.000 vierkante meter (!) in North Virginia. Het is niet het gebouw zelf dat tot verzet leidt lezen we, maar wel het feit dat het gebouw aangesloten moet worden op het stroomnet en daarvoor zijn op de gekozen locatie op dit moment geen voorzieningen. Gevolg: er moeten masten worden geplaatst en daar zijn bewoners tegen gaan protesteren. Stroommasten bij scholen en huizen wordt als een gezondheidsrisico gezien, anderen klagen over de horizonvervuiling en waardeverlies van de woningen.

Bij ons gaan elektriciteitskabels vooral onder de grond, dus een deel van de Amerikaanse bezwaren zijn voor ons nieuw. Dat men zich zorgen maakt om de gezondheid dat kennen we ook in Nederland. Klagers die geen masten willen, zijn er hier ook genoeg, het doet er zo te zien niet eens aan toe of het een mast voor mobiele communicatie is of voor het transporteren van elektriciteit.

In hetzelfde artikel staat ook nog een ander argument dat gehanteerd is in weer een ander geval. Daar ging het over protest tegen de komst van datacenters omdat er dan elektriciteitscentrales bijgebouwd moeten worden en dat soort industriële objecten wil echt niemand in zijn achtertuin hebben.

Als je dat zo leest hebben we het – nota bene in een klein en dicht bevolkt land – best wel goed voor elkaar. Is hier wel eens geprotesteerd tegen de komst van een datacenter?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.