Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VMware vSphere 6 vooral interessant voor hybride cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 5 februari 2015 13:57 uur

Beter, groter, mooier en vooral meer.  CEO Pat Gelsinger van VMWare kwam deze week superlatieven tekort om de nieuwe release van vSphere te omschrijven. Natuurlijk, vSphere 6 kan als opvolger van vSphere 5.5 bijna oneindig veel meer: een verdubbeling van 32 naar 64 hosts per cluster bijvoorbeeld. Met vier zoveel VM’s per host, zodat clusters nu tot 4Tb aan geheugen tot hun beschikking kunnen hebben. Ja, dat is indrukwekkend, maar het is vooral meer van hetzelfde. Toch biedt vSphere 6 wel degelijk een paar bijzonder features.

Natuurlijk gaat het bij VMWare om de grote slag in de cloud. Het bedrijf wil de belangrijkste speler worden in de cloud, niet zozeer als cloudprovider maar als leverancier van hét product waarmee een provider cloudinfra kan bouwen en onderhouden. En als dat het doel is, dan moet je ervoor zorgen dat je met dat product veel virtuele machines  kunt beheren, ongeacht de locatie van die servers. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de belangrijkste standaarden in de cloud ondersteunt. Dat heeft VMWare goed begrepen.

vSphere 6 biedt ondermeer vMotion over lange afstanden. Dat biedt al grote voordelen als een VMWare-omgeving over diverse datacenters is verpreid waarbij de centers geografisch verder van elkaar zijn verwijderd. vMotion kon dit al, maar de mogelijkheden in vSphere 6 zijn sterk verbeterd. Maar het wordt pas echt interessant als je public cloud en private cloud ‘on premise’ letterlijk als één omgeving kunt beheren, een hybride omgeving binnen hetzelfde netwerkdomein. Anders gezegd: public cloud als verlenging van het eigen LAN. Met vCloud Air biedt VMWare een gateway aan waarmee dit mogelijk is.. Dit zal ongetwijfeld de ‘killer app’ worden binnen de software. Servers die zich binnen je eigen LAN bevinden, kun je immers als veilig beschouwen. Als je datzelfde kunt met servers in public cloud-infra, dan wordt het voor grote bedrijven echt interessant om infra in publieke structuren te gaan hosten.

De volgende grote verbetering is de integratie van OpenStack in VMWare: VMWare OpenStack Integration (VIO). Met vSphere 6 wordt het daarmee mogelijk om VMWare en OpenStack binnen dezelfde cloudomgeving te draaien. Ofwel: klanten krijgen de mogelijkheid om naast VMWare ook open source te gebruiken binnen één omgeving.

Al met al maakt VMWare een flinke stap voorwaarts om met vSphere de marktleider voor Software Defined DataCenter te worden: alle features in de nieuwe release zijn gericht op het beheer van virtuele servers, virtuele netwerk en virtuele storage vanuit één console, ongeacht waar de fysieke devices zich bevinden. Het zal in de eerste plaats vooral interessant zijn voor grote enterpriseklanten en cloudproviders die al omgevingen op deze hypervisor-technologie hebben. Voor klanten die de eerste stappen in de cloud – of zelfs virtualisatie – gaan zetten, voert dit allemaal wellicht te ver. De technologie is er, de volgende stap is adoptie van die technologie.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.