Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VMware vSphere 6 vooral interessant voor hybride cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 5 februari 2015 13:57 uur

Beter, groter, mooier en vooral meer.  CEO Pat Gelsinger van VMWare kwam deze week superlatieven tekort om de nieuwe release van vSphere te omschrijven. Natuurlijk, vSphere 6 kan als opvolger van vSphere 5.5 bijna oneindig veel meer: een verdubbeling van 32 naar 64 hosts per cluster bijvoorbeeld. Met vier zoveel VM’s per host, zodat clusters nu tot 4Tb aan geheugen tot hun beschikking kunnen hebben. Ja, dat is indrukwekkend, maar het is vooral meer van hetzelfde. Toch biedt vSphere 6 wel degelijk een paar bijzonder features.

Natuurlijk gaat het bij VMWare om de grote slag in de cloud. Het bedrijf wil de belangrijkste speler worden in de cloud, niet zozeer als cloudprovider maar als leverancier van hét product waarmee een provider cloudinfra kan bouwen en onderhouden. En als dat het doel is, dan moet je ervoor zorgen dat je met dat product veel virtuele machines  kunt beheren, ongeacht de locatie van die servers. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de belangrijkste standaarden in de cloud ondersteunt. Dat heeft VMWare goed begrepen.

vSphere 6 biedt ondermeer vMotion over lange afstanden. Dat biedt al grote voordelen als een VMWare-omgeving over diverse datacenters is verpreid waarbij de centers geografisch verder van elkaar zijn verwijderd. vMotion kon dit al, maar de mogelijkheden in vSphere 6 zijn sterk verbeterd. Maar het wordt pas echt interessant als je public cloud en private cloud ‘on premise’ letterlijk als één omgeving kunt beheren, een hybride omgeving binnen hetzelfde netwerkdomein. Anders gezegd: public cloud als verlenging van het eigen LAN. Met vCloud Air biedt VMWare een gateway aan waarmee dit mogelijk is.. Dit zal ongetwijfeld de ‘killer app’ worden binnen de software. Servers die zich binnen je eigen LAN bevinden, kun je immers als veilig beschouwen. Als je datzelfde kunt met servers in public cloud-infra, dan wordt het voor grote bedrijven echt interessant om infra in publieke structuren te gaan hosten.

De volgende grote verbetering is de integratie van OpenStack in VMWare: VMWare OpenStack Integration (VIO). Met vSphere 6 wordt het daarmee mogelijk om VMWare en OpenStack binnen dezelfde cloudomgeving te draaien. Ofwel: klanten krijgen de mogelijkheid om naast VMWare ook open source te gebruiken binnen één omgeving.

Al met al maakt VMWare een flinke stap voorwaarts om met vSphere de marktleider voor Software Defined DataCenter te worden: alle features in de nieuwe release zijn gericht op het beheer van virtuele servers, virtuele netwerk en virtuele storage vanuit één console, ongeacht waar de fysieke devices zich bevinden. Het zal in de eerste plaats vooral interessant zijn voor grote enterpriseklanten en cloudproviders die al omgevingen op deze hypervisor-technologie hebben. Voor klanten die de eerste stappen in de cloud – of zelfs virtualisatie – gaan zetten, voert dit allemaal wellicht te ver. De technologie is er, de volgende stap is adoptie van die technologie.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...