Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Scientific cloud: de reddingsboei voor integrators

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 12 februari 2015 10:00 uur

Arm IBM. Volledig afgebrand vanwege de aankondiging van massale ontslagen. Het bedrijf zit al een tijdje in zwaar weer. Maar daarin is Big Blue bepaald geen uitzondering. De grote systeemhuizen zijn allemaal zoekende: ooit leidend in de wereld van traditionele IT en voornamelijk outsourcing, maar wat is hun positie in de nieuwe cloudwereld? Dat is toch de wereld van de echte cloudproviders en van de grote, traditionele ondernemingen. Tot nu toe is alleen Microsoft erin geslaagd om een stevige positie te veroveren. Toch is er een positie vacant in de cloud en dat heeft IBM wel goed begrepen. De scientific cloud.

Over het algemeen doen cloudproviders vooral in capaciteit. Servers nodig? Databasecapaciteit? Dan kom je uit bij IaaS- en PaaS-providers. Je rekent af wat je gebruikt en kunt vervolgens beschikken over de gewenste ‘ruimte’, zolang als je het nodig hebt. Commercieel gezien een erg eenvoudig model, maar tegelijkertijd ook een model waar de grote integrators vrijwel geen geld kunnen verdienen omdat ze teveel ballast meezeulen uit hun traditionele verleden. Maar in dat traditionele verleden hebben juist deze bedrijven een enorme hoeveelheid kennis opgedaan in de volle breedte van het IT-veld. De grote vraag is nu hoe ze die kennis te gelde kunnen maken in de cloud.

Atos is een van de bedrijven die samen met partners Helix Nebula als cloudoplossing hebben, specifiek bedoeld voor wetenschappelijke doeleinden. ESA heeft bijvoorbeeld satellietbeelden via de cloud beschikbaar gesteld, een Big Data-toepassing met stringente beveiligingseisen. Big Data die alleen toegankelijk is voor een paar wetenschappelijke partijen.  Hierin kunnen de grote integrators hun toegevoegde waarde bewijzen. Dit soort cloudstructuren zijn namelijk erg duur, maar bieden ook de mogelijkheid om hogere marges te hanteren op oplossingen die in de basis ook gewoon IaaS of PaaS zijn.

IBM zet zwaar in op Watson. Deze week maakte IBM een aantal zeer interessante ontwikkelingen bekend in Watson. Ontwikkelaars kunnen in Watson Developer Cloud  gebruikmaken van diverse, nieuwe technologieën. Echt bijzonder is de Speech to Text-functionaliteit die nu binnen Watson beschikbaar is. Watson is in staat om daadwerkelijk ‘taal ‘ te verstaan. IBM heeft ‘natuurlijke taal’ vertaald in structuren, waardoor Speech to Text behoorlijk nauwkeurig gesproken woord kan omzetten in geschreven tekst – en vice versa. Maar de technologie kan meer: het kan in de tekst ‘context’ herkennen en op deze manier documenten en data aan elkaar linken. Dit is een toepassing die voor Big Data uitermate belangrijk is. IBM heeft de technologie voor ontwikkelaars beschikbaar gemaakt in Watson Cloud.  De volgende stap is API’s waarmee bedrijven de technologie in eigen omgevingen kunnen inzetten, geleverd als PaaS-dienst vanuit Watson.

Hiermee toont IBM aan dat er wel degelijk ruimte is in de cloud. Ruimte voor innovaties waarvoor veel kennis én geld is gemoeid.

 

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.