Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacentrum migratie IceHosting duurde 24 uur

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 januari 2007 20:45 uur

Op 27 december ging IceHosting verhuizen van TelecityRedbus 3 naar GlobalSwitch. Naast het migreren van datacentrum, ging IceHosting meteen ook over op een eigen netwerk.

De verhuizing begon met het afsluiten van de servers om 20:00 uur, waarna om 20:15 uur werd begonnen met het afkoppelen en het gereed maken voor transport van de totaal 70 servers. Om 22:00 uur werd vertrokken vanaf TelecityRedbus 3 en koers gezet richting GlobalSwitch. Om 22:15 uur werd aangekomen bij GlobalSwitch.

In GlobalSwitch moesten de servers allemaal van slidingrails worden voorzien en in verband met de verandering van netwerk moesten de IP-adressen van alle servers ook worden aangepast. Vooral het her-configureren van alle servers viel vies tegen, ondermeer daarom duurde het tot 7:00 uur ’s ochtends totdat de eerste servers weer online waren. De laatste server was rond 20:00 uur weer online.

Naar mijn idee is een migratie die 24 uur duurt véél te lang, en zelfs als de planning, dat de verhuizing totaal 13 uur zou duren, gehaald was. Dan was dat naar mijn idee veel te lang geweest. Echter heb ik begrepen van IceHosting directeur Roland Kamphuis dat de verhuizing niet gefaseerd kon worden uitgevoerd, omdat ze vrij ad-hoc uit TelecityRedbus 3 dienden te vertrekken. Zulke berichten heb ik van meerdere ISP’s gekregen die verhuisd zijn of nog gaan verhuizen. Dus dat klinkt niet onaannemelijk. Anderzijds hadden ze er ook voor kunnen kiezen om de servers in twee of drie batches van 25 servers te verhuizen in plaats van alle 70 tegelijk, waardoor de downtime per server een stuk minder had kunnen zijn.

Het is wel goed te noemen dat ze bij IceHosting de servers eerst hebben laten afkoelen voordat ze gestart zijn met de daadwerkelijke verhuizing, het transport van de servers. Volgens IceHosting directeur Roland Kamphuis zijn er om die reden geen hardeschijven gesneuveld tijdens het transport. Naast een gezonde dosis geluk, zal het afkoelen van de servers daar wellicht ook bij geholpen hebben.

Over het eigen netwerk van IceHosting heb ik wel mijn twijfels. Het beheer zal door IceHosting zelf worden gedaan. Waarbij ik me vooral afvraag of er wel genoeg kennis in huis is om een netwerk te beheren, zeker gezien er zelfs op de speciale verhuispagina van IceHosting trots wordt vermeld dat op 13 december de BGP Training van de NL-ix is bijgewoond. Voor de meeste problemen zal er op die manier vast voldoende kennis aanwezig zijn. Ik ben echter bang dat er voor de wat ernstigere problemen niet genoeg kennis aanwezig is. Daarvoor zou wel een overeenkomst met een ander bedrijf zijn voor dat soort gevallen, al heb ik daar enigszins mijn twijfels over of dat wel echt zo is.

Het is lastig om een oordeel te vellen over deze verhuizing. De verhuizing moest enigszins op stel en sprong en daarnaast maakt het tegelijkertijd migreren naar een eigen netwerk het er niet makkelijker op. Zoals ik al eerder opmerkte hadden ze de verhuizing beter in twee of drie batches van 25 servers kunnen doen.

Naar mijn idee doen ze bij IceHosting heel erg hun best om de zaken en zo ook deze verhuizing goed aan te pakken en zo werd ik door directeur Roland Kamphuis ook netjes te woord gestaan (op MSN). Echter merk je ook dat sommige dingen nog niet goed genoeg zijn doordacht dan wel dat er te lichtzinnig over bepaalde dingen wordt gedacht.

Zo zie je op een van de foto’s in twee racks, op/tussen servers een kartonnen doos met materiaal staan. In datacentra dien je met brandvertragende materialen werken en karton is juist zeer brandbaar. Volgens directeur Roland Kamphuis is dat echter tijdelijk en er voor volgende week geen karton meer in de racks te vinden zijn. Echter ben ik van mening dat je zowiezo geen andere zaken dan servers en apparatuur in je rack dient te hebben.
IceHosting racks in GlobalSwitch met kartonnendozen erin

Foto: IceHosting, meer foto’s staan hier.

Triloxigen, 2 januari 2007 11:55 pm

70 servers tegelijk verhuizen?
Die hebben wel erg veel vertrouwen in hun beschermengeltjes :o

(En de medemens om niet even het vervoer mobiel aan te rijden, etc)

Rámon, 3 januari 2007 2:31 pm

Mooie dozen ;) Komt de brandveiligheid ten goede...

tdw, 3 januari 2007 4:17 pm

Redbus sloopt zichzelf.

Over de verhuizing: het leek me dat het tijdschema opzich wel te doen was. Maargoed, van wat ik heb vernomen van iemand op IRC, hadden ze alle servers in het rack geplaatst, en vervolgens ging 1 man ze allemaal configureren omdat ze het root-password niet mochten weten. Nee, niet gek dat die servers dan na 24 uur pas weer online gingen.

R.A.M. Mens (X-Hosted), 3 januari 2007 7:11 pm

Je twijfel over het netwerk was terecht : http://www.webhostingtalk.nl/melding-van-netwerk-storingen-en-updates/109821-icehosting-netwerk.html

trebbor, 3 januari 2007 8:25 pm

Flapper de flap, niets openpeering gewoon eigen routing. Loop de route maar eens na met MTR ;-)

Dirk Pol, 4 januari 2007 8:58 pm

Yesterday, wednesday Januari 3, 2007 around 17:36, serveral parties saw
their BGP session(s) towards Open Peering go down/flap with a log
message about bad/invalid/malformed BGP attribute lists.

This problem was caused by a provider in the Ukraine (AS35731) which
advertised a (/30) route on the Internet sourced by AS65422 (an AS
number from the IANA private range) with an attribute list which
apparantly was not handled well by serveral router brands/OS versions.

The Open Peering router and all peer router hops on the path between
this Ukraine provider and Open Peering (4 AS'es) apparently did not have
a problem with the route, but apparantly some of the Open Peering
customer routers responded on the route announcement by shutting
down/resetting the BGP session with Open Peering.


toeval/murphy voor IceHosting

ccchosting, 5 januari 2007 8:42 am

nou, nou, nou.
Het is jammer dat de verhuizing 24 uur heeft geduurt, echter 70 servers verhuizen doe je niet zomaar.
Ik vindt het vreemd dat er 70 servers in 1 keer verhuisd moeten worden, dit gebeurd alleen wanneer de aanbieder ruzie zou hebben met de netwerk aanbieder. dit is dus wellicht aan hun zelf te danken.
er zijn maar weinig netwerkaanbieders waar je geen afspraken kan maken als je zou moeten vertrekken.

alom al vindt ik de downtime van 24 uur aceptabel voor het verhuizen van 70 servers, echter het zou geen uur langer mogen duuren.

betreft het eigen netwerk, dit is geen goede actie indien men geen goeie afspraken heeft met een partij welke het netwerk goed kan beheren.
was het niet beter geweest om een bestaand netwerk transeparant onder een eigen asn nummer door te douwen?
op deze manier doe je ervaring op met het beheren van een netwerk met geen grote risico's
(willen wij over een tijdje gaan doen...)

laten we hopen dat dit de laatste verhuizing is geweest, als klant wordt je niet blij dat er in 2 jaar 3 keer verhuisd wordt.

Victor, 16 januari 2007 4:27 pm

Ze zijn gek! Verhuizen doe je zonder een seconde downtime! En een rack is geen opslagruimte. Wat een prutsers!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.