Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

NL Domein Host verstuurt spookfacturen met Spaans bankrekeningnummer

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 februari 2015 15:44 uur

Acquisitiefraude-club NL Domein Host is weer bezig met het versturen van spookfacturen. Een hoster stuurde een spookfactuur naar ons door die zojuist (om 14:29 uur vandaag) door hen werd ontvangen. In totaal wordt er geprobeerd de ontvanger van de spookfactuur 89,90 euro afhandig te maken. Dat bedrag moet worden overgemaakt op een Spaans bankrekeningnummer.

Opmerkelijk aan de spookfactuur is dat deze niet eens is geadresseerd. Als ontvanger én verzender van de spookfactuur staat NL Domein Host <[email protected]> genoemd. De spookfactuur wordt dus waarschijnlijk als bulk spam verstuurd naar een grote hoeveelheid verschillende ontvangers. Verder vallen de gebruikelijke kleine lettertjes op waarin verborgen staat dat de factuur toch echt geen factuur is, maar enkel een aanbieding:

Gaarne willen wij u informeren dat u in de toekomst onze factuur uitsluitend digitaal gaat ontvangen. Zowel voor, als na ontvangst van uw betaling is het altijd nog mogelijk om binnen enkele dagen onder vermelding van uw betalingskenmerk/factuurnr uw bedrijfsgegevens te wijzigen. Dit kan door de gewijzigde bedrijfsgegevens per mail aan ons teverstrekken. Op grond van de aan ons op basis van het bovenstaande verleende opdracht, welke als factureringsgrondslag dient leveren wij u de navolgende dienst, het registrerenvan de .mobi domein extensie gekoppeld aan uw huidige .nl domeinnaam. Indien u akkoord bent met het bovenstaande is uw domeinregistratie geldig van de termijn zoals hierbovenbeschreven. Let op: dit is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging. Mocht tijdige betaling uitblijven, vervalt onze dienstverlening en verblijft de domeinextensie opkoopbaar voor derden.

Er is ook iets nieuws dat mij nog niet eerder was opgevallen bij een spookfactuur. De acquisitiefrauders maken handig gebruik van de invoering van IBAN-bankrekeningnummers. Als bankrekening nummer waarop moet worden betaald, wordt genoemd ES4430580878082720010061. Het feit dat deze begint met ES laat zien dat het om een Spaanse bank gaat. Om precies te zijn gaat het om Cajamar Caja Rura in Almería.

nl-domein-host-email

nl-domein-host

M. Bonne, 18 februari 2015 2:36 pm

Geachte heer Veenman,

Vandaag kreeg ik ook zo'n factuur binnen van nldomeinhost.nl. Dezelfde tekst en hetzelfde bankrekeningnummer en dezelfde afzender. Is er juridisch niet tegen op te treden? Ik geloof dat er heel veel geld omgaat in dit soort praktijken en justitie doet er niets aan, of kán er niets aan doen. Misschien is het ook wel de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf. Persoonlijk ben ik nogal achterdochtig aangelegd en denk dat ik daar nooit in zou trappen. Ook niet in gewonnen loterijen waar ik niet aan meegedaan heb of erfenissen van mensen die ik niet ken.
Jammer dat niet te achterhalen is wie erachter zit.

In ieder geval bedankt voor uw waarschuwing.

Met vriendelijke groet,
M. Bonne

paul ter heyne, 19 februari 2015 6:03 pm

Heel snelle reactie! Mijn complimenten. De vorige reactie spreekt van dat het jammer genoeg niet te achterhalen is wie er achter zit, maar volgens mij kan dat wel, namelijk via het bankrekeningnummer kan men, al of niet met behulp van de politie, Cajamar Caja Rura in Almería vragen wie de rekeninghouder is.

M. Bonne, 19 februari 2015 7:06 pm

@ paul ter heyne: Ik dacht er aan om één euro over te maken naar die rekening, maar als ik iets betaal betekent dat dat ik akkoord ga met de offerte. Dus toch maar niet gedaan. Gelukkig doorzie ik vrij snel zulke nepfacturen. Ik hoop dat anderen ook goed opletten. Laten we elkaar blijven waarschuwen.

Cees Pijnappels, 23 februari 2015 1:53 pm

In mail en factuur worden 2 verschillende web-adressen gebruikt, alsmede 2 verschillende emailadressen.
Wordt gesproken over nldomeinhost.nl en nldomeinhosting.nl.
Tik maar eens in www.domeinhosting.nl, kun je zien wat voor een soort bedrijf het is.
Niks dus, alleen de naam is geregistreerd

J. Smink, 30 april 2015 9:10 am

We hebben vandaag 30-4-2015 een nota ontvangen van 98,80 alleen de contactpersoon is veranderd t.w. Sandra Janssen

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.