Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Oude IP-adressen failliet Plant Hosting & Co-location verkocht

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 februari 2015 08:00 uur

Bij het faillissement van Plant Hosting & Co-location ontdekte de curator een leeg kantoor en een katvanger. Daarnaast blijkt nu ook dat de IP-adressen van de hoster in 2012 zijn overgedragen aan Plant Holding GmbH dat gevestigd is in het Zwitserse Zurich. Een deel van deze IP-adressen is begin dit jaar verkocht aan een Nederlandse hoster.

De curator gaf in het faillissement van Plant Hosting & Co-location B.V. in zijn faillissementsverslag aan fraude te vermoeden. Nu blijkt dat de IP-adressen van het bedrijf, feitelijk gaat het om de volledige account van Plant bij de RIPE NCC, op 27 november 2012 te zijn overgedragen aan Plant Holding GmbH in Zurich, Zwitserland.

Dit blijkt uit de RIPE NCC database. Daar is te zien dat er op 27 november 2012 om 13:33 uur de te naamstelling van de Local Internet Registry (LIR), dat is het RIPE NCC account, is veranderd in Plant Holding GmbH. Totaal zaten er in het RIPE NCC account van de Plant Hosting & Co-location een 8.192 IP-adressen (een /19: 2^(32-19) IP-adressen) die daarmee zijn overgedragen aan de Zwitsers.

% Version 13 of object “ORG-PA18-RIPE”
% This version was a UPDATE operation on 2011-03-23 08:18

organisation: ORG-PA18-RIPE
org-name: PLANT
org-type: LIR
address: PLANT hosting & co-location
Science Park 140
1098 XG Amsterdam
Netherlands

% Version 14 of object “ORG-PA18-RIPE”
% This version was a UPDATE operation on 2012-11-27 13:33
% You can use “–list-versions” to get a list of versions for an object.
organisation: ORG-PA18-RIPE
org-name: PLANT
org-type: LIR
address: Plant Holding GMBH
address: Wehntalerstrasse 245
address: 8046 Zurich

Als eigenaar van Plant Holding GmbH staat in het bedrijfsregister in Zurich genoemd Wam van Strij de Regt. Dat is ook de oud-eigenaar van Plant Hosting & Co-location.

Interessant is dat een gedeelte van het blok 2048 IP-adressen dat oorspronkelijk op naam van Plant Hosting & Co-location stond,  op 20 januari 2015 verkocht is aan het Nederlandse VXHolding B.V.. Dat blijkt uit de IPv4 Transfer Statistics van RIPE.

Aan zowel Plant Holding als VXHolding is door mij gevraagd of ze op deze transactie wilden reageren. Plant Holding heeft daar niet op gereageerd. VXHolding doet dat wel en laat aan mij weten vóór deze transactie uiteraard totaal niet op de hoogte te zijn van de geschiedenis van de IP-adressen en evenmin van het faillissement van de rechtsvoorganger van zijn verkoper Plant Hosting & Co-location.

De eigenaar van VXHolding stelt al sinds begin 2014 op zoek te zijn naar nieuwe IPv4-adressen omdat hij door zijn voorraad heen aan het raken was. Een van zijn klanten kende een partij uit Zurich die nog een blok IP-adressen over had en die mogelijk wel wilde verkopen. Dat ging om Plant Holding GmbH met als contactpersoon Wam van Strij de Regt.

Toen in oktober 2014 de nood qua IP-adressen groter werd, begon de eigenaar serieus werk te maken van de zoektocht naar nieuwe IP-adressen. Er bestond op dat moment ook contact met Van Strij de Regt. In november 2014 leidde dat tot concrete onderhandelingen over de koop van een deel van het blok IP-adressen.

Na enkele weken mailcontact werd eind december 2014 de koop van de IP-adressen gesloten. Gezien het om een significant bedrag ging dat er zou worden betaald voor de IP-adressen, wilde de eigenaar Van Strij de Regt daarom ook tevoren ontmoeten. Daarom werd de overeenkomst op locatie in Amsterdam daadwerkelijk getekend.

Nadat de overeenkomst was getekend werd door de eigenaar de betaling voor de IP-adressen gedaan. Daarna werden de IP-adressen naar het LIR-account van VXHolding bij RIPE NCC overgeschreven. Het moment dat de IP-adressen daadwerkelijk op zijn naam stonden was voor de eigenaar een moment van opluchting; hij had immers op voorhand moeten betalen. Gezien het bedrag dat er tevoren voor was betaald, was het spannend of de IP-adressen daarna ook écht geleverd zouden worden en de RIPE NCC ook zou meewerken aan de overdracht.

Geconfronteerd met het faillissement van Plant Hosting & Co-location stelt de eigenaar daar niet van op de hoogte te zijn geweest. Het was ook niet zijn wederpartij en ook eerder heeft hij geen zaken ermee gedaan. Daarbij heeft het faillissement inderdaad maar weinig media aandacht gekregen. Plant Holding GmbH was voor hem ook onbekend. Voor de eigenaar was het vooral spannend dat hij zaken aan het doen was met een Zwitsers bedrijf en zijn grootste zorg was vooral dat hij geen geld zou storten “in een zwart gat” en de IP-adressen niet zou krijgen.

Een andere bron laat tegenover ISPam.nl weten dat hij ook contact met Plant Holding heeft gehad over het overnemen van de overige IP-adressen. Ook deze bron had daarbij contact met de persoon van Wam van Strij de Regt. Deze liet onze bron weten per IP-adres een bedrag van 10 euro te willen hebben.

Ook heb ik contact opgenomen met de curator in het faillissement van Plant Hosting & Co-location. Aan mr. S.K. Li heb ik gevraagd of hij vermoedt dat er sprake is van ‘paulianeus handelen’ in het faillissement (dat is schuldeisers-benadeling die de curator onder bepaalde omstandigheden kan terugdraaien) met betrekking tot de IP-adressen en zo ja, of hij van plan is om daar iets tegen te ondernemen? De curator laat mij echter weten op dit moment nog niet te willen reageren.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.