Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft gaat investeren in startups met Azure

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 18 februari 2015 12:32 uur

Gratis bestaat niet. Als er één bedrijf is dat die regel waarschijnlijk in neon op alle kantoormuren heeft gespijkerd, dan is het waarschijnlijk Microsoft. Des te opmerkelijker dat Microsoft nu een grote actie lanceert waarbij startups ‘gratis’ capaciteit krijgen in Azure. Gratis? Nee: een investering. Want die startups kunnen potentieel uitgroeien tot grote klanten. Maar hoe kun je dat weten?

Zoals bij alle investeringen gaat het om risicobeheersing. Je gaat dus niet met zomaar iemand in zee: nee, je zoekt een partner die het risico met je wil delen. Microsoft gaat daarom in zee met Y Combinator, een platform voor startups in Sillicon Valley. Y Combinator is eigenlijk een investeringsvehikel, een incubator. Startups die door Y Combinator worden geselecteerd, krijgen financiering voor de uitvoering van initiële plannen – als die veelbelovend genoeg zijjn. Slechts weinigen is dat gegeven, maar Y Combinator heeft een indrukwekkend trackrecord. Dropbox. Docker. Twee bedrijven uit de stal van Y Combinator.

Microsoft gaat samenwerken met Y Combinator en stelt capaciteit in Azure beschikbaar voor een aantal geselecteerde startups. De waarde van die capaciteit: een half miljoen dollar. Dat is op zich niets nieuws. Ook andere cloudbedrijven proberen op dezelfde manier potentiële nieuwe klanten binnen te hengelen. IBM lanceerde eind vorig jaar, via SoftLayer, een programma waarbij startups gratis kunnen hosten. Maar het programma van Microsoft en Y Combinator omvat veel meer.  De startups krijgen ook drie jaar gratis Office365, een jaar lang gratis gebruik van CloudFlare en DataStax. En het meest waardevolle stukje: startups krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van ontwikkelaars die bij Microsoft op de payroll staan.

Zo creëert Microsoft een ‘lock in’: na dit programma zal het lastig zijn om je als startup los te weken van Microsoft. En de contracten zullen ongetwijfeld stevige bepalingen bevatten op gebied van intellectual property. Maar veel startups zullen het dankbaar aanvaarden, want hosting- en ontwikkelkosten zijn doorgaans enorm hoog in Sillicon Valley.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.