Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Klanten totaal niet geïnteresseerd in groene cloud en datacenter

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 23 februari 2015 12:00 uur

Interessante vraag: hoe belangrijk vinden klanten van datacenters en colocators ‘groen’ eigenlijk? Wie een beetje heeft opgelet in de vakmedia, heeft het antwoord. Tot een ruim jaar geleden verschenen er regelmatig berichten over nieuwe groene datacenters, investeringen die werden gedaan om het energieverbruik terug te dringen en de race om de laagste PUE. Die onderwerpen staan op dit moment een stuk minder in de belangstelling, zo lijkt het.

Green House Data, een datacenterleverancier in de VS, doet elk jaar onderzoek naar de argumenten die IT-beslissers hebben om voor een bepaalde leverancier te kiezen. De cijfers laten al een tijdje hetzelfde beeld zien: IT-beslissers vinden groen in het geheel niet belangrijk. Van de 170 ondervraagden geeft nog geen 30 procent aan voor een groene provider te kiezen. Minder dan 10 procent vindt ‘groen’ een doorslaggevend element om voor een meer milieuvriendelijke leverancier te kiezen.

PUE? Totaal niet interessant. Investeringen in milieuvriendelijke koeling? Niet interessant. Zuinig met energie? Alleen maar interessant als de rekening daarmee lager uitvalt. En dat laatste is waar het om gaat: een leverancier moet ervoor zorgen dat de kosten naar beneden kunnen. Niet meer, niet minder. Juist om die reden kijken vrijwel alle bedrijven naar cloudoplossingen. Gek genoeg toont het onderzoek van Green House dan aan dat bijna 70 procent van de ondervraagden denkt dat cloud er wel voor zorgt dat IT in de volle breedte groener wordt. Reden: door systemen naar cloud te verhuizen, neemt de behoefte aan oude, traditionele datacenters af. Maar: dat is geen reden om naar cloud te gaan. Dat is louter door kosten gedreven.

Dit onderzoek werd gedaan in de VS, maar de cijfers in Europa zijn niet anders. Eerder deed McCloud al een soortgelijk onderzoek in Europa met vrijwel dezelfde resultaten. Ja: cloud gaat zorgen voor meer groene IT. Nee: het is geen argument om systemen naar cloud te verhuizen.  Dat zal in de komende jaren ook zeker niet veranderen.

René Post, 2 maart 2015 8:22 pm

Beste Jeroen,

Dank voor het wijzen op dit interessante onderzoek!

Zoals je weet zijn wij dagelijks bezig met het in kaart brengen en promoten van groen Internet, en dat lukt alleen omdat klanten het juist wel belangrijk vinden. Het zit 'em hier voornamelijk in de definitie van wat 'klanten' zijn. Grote inkopers zal het inderdaad vaak worst zijn hoe wat waar, maarja daar herken je dan ook de inkoper aan. Zolang in de specs niet helder is vastgelegd dat het duurzaamheidsbeleid ook de ICT-inkoop betreft, zal een inkoper zelf niet zo snel bedenken dat hij of zij daar extra budget voor zal aanvragen - mijn persoonlijke ervaring met inkopers is dat als het even kan ze eerder schrappen in specs, ook bij ICT-bedrijven!

In die zin laat dit onderzoek mijns inziens dan vooral ook zien, dat duurzame inkoop van ICT nog zeker geen standaard onderdeel is van MVO-beleid van bedrijven. Want als de vraag was geweest: 'past de inkoop van ICT-diensten bij een datacenter met een PUE van 1,9 draaiend op kolenstroom binnen ons MVO-beleid?' zouden daar hele andere antwoorden uit gekomen zijn.

Met vriendelijke groet,

René Post
The Green Web Foundation

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.