Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek: Amazon domineert public cloud maar concurrentie is bezig met inhaalslag

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 februari 2015 08:00 uur

racksAmazon domineert de public cloud. Dat is niks nieuws, maar uit het RightScale 2015: State of the cloud report blijkt maar weer eens hoe groot Amazon AWS echt is. Het percentage bedrijven dat applicaties draait in de Amazon AWS cloud is namelijk net zo groot alsĀ het percentage bedrijven dat een applicatie heeft draaien in de public cloud van een andere aanbieder.

In totaal heeft maar liefst 57% van de organisaties die meededen aan het onderzoek een applicatie draaien in de Amazon AWS cloud. Op grote afstand volgt daarna Microsoft Azure IaaS (12%), Rackspace (11%) en Google App Engine (8%). Wanneer het percentage van alle concurrenten van Amazon bij elkaar worden opgeteld, dan gaat het ook om 57%. Amazon is dus net zo groot als de gezamenlijke concurrentie in de public cloud.

cloud-usage-totaal

De concurrentie is echter bezig met een inhaalslag. Het aantal organisaties dat een applicatie heeft draaien in de Amazon AWS cloud mag dan misschien nu nog net zo groot zijn. Wanneer ook organisaties die experimenteren met andere public clouds of plannen hebben om die te gebruiken worden meegeteld, dan ontstaat er een ander beeld.

Het percentage organisaties dat experimenteert met of plannen heeft om Amazon AWS te gebruiken, is 24%, terwijl dat bij Azure IaaS 29% is, Azure PaaS 26%, Google App Engine 23%, Google IaaS 29% en Rackspace 18%. De concurrentie is duidelijk bezig met een inhaalslag. Dat roept de vraag op hoe de markt er in de toekomst uit zal zien.

Ook zijn er een aantal interessante verschillen tussen MKB en enterprise organisaties. Amazon AWS is vooral bij het MKB heel populair en andere public clouds blijven daarbij achter, ook in het percentage dat van plan is om gebruik van te maken van een andere public cloud. Vooral enterprise organisaties zijn bezig met een inhaalslag waar het gaat om andere public clouds. Het totale percentage enterprise organisaties dat nu al gebruik maakt van Amazon AWS of dat van plan is te doen is 77%, terwijl dat bij Azure IaaS ook al 55% is, Azure PaaS 39% en VMware 34%.

cloud-usage-enterprise

cloud-usage-mkb

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.