Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek: Amazon domineert public cloud maar concurrentie is bezig met inhaalslag

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 februari 2015 08:00 uur

racksAmazon domineert de public cloud. Dat is niks nieuws, maar uit het RightScale 2015: State of the cloud report blijkt maar weer eens hoe groot Amazon AWS echt is. Het percentage bedrijven dat applicaties draait in de Amazon AWS cloud is namelijk net zo groot als het percentage bedrijven dat een applicatie heeft draaien in de public cloud van een andere aanbieder.

In totaal heeft maar liefst 57% van de organisaties die meededen aan het onderzoek een applicatie draaien in de Amazon AWS cloud. Op grote afstand volgt daarna Microsoft Azure IaaS (12%), Rackspace (11%) en Google App Engine (8%). Wanneer het percentage van alle concurrenten van Amazon bij elkaar worden opgeteld, dan gaat het ook om 57%. Amazon is dus net zo groot als de gezamenlijke concurrentie in de public cloud.

cloud-usage-totaal

De concurrentie is echter bezig met een inhaalslag. Het aantal organisaties dat een applicatie heeft draaien in de Amazon AWS cloud mag dan misschien nu nog net zo groot zijn. Wanneer ook organisaties die experimenteren met andere public clouds of plannen hebben om die te gebruiken worden meegeteld, dan ontstaat er een ander beeld.

Het percentage organisaties dat experimenteert met of plannen heeft om Amazon AWS te gebruiken, is 24%, terwijl dat bij Azure IaaS 29% is, Azure PaaS 26%, Google App Engine 23%, Google IaaS 29% en Rackspace 18%. De concurrentie is duidelijk bezig met een inhaalslag. Dat roept de vraag op hoe de markt er in de toekomst uit zal zien.

Ook zijn er een aantal interessante verschillen tussen MKB en enterprise organisaties. Amazon AWS is vooral bij het MKB heel populair en andere public clouds blijven daarbij achter, ook in het percentage dat van plan is om gebruik van te maken van een andere public cloud. Vooral enterprise organisaties zijn bezig met een inhaalslag waar het gaat om andere public clouds. Het totale percentage enterprise organisaties dat nu al gebruik maakt van Amazon AWS of dat van plan is te doen is 77%, terwijl dat bij Azure IaaS ook al 55% is, Azure PaaS 39% en VMware 34%.

cloud-usage-enterprise

cloud-usage-mkb

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...