Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hadoop-hosting op Ubuntu in Microsoft Azure

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 februari 2015 12:00 uur

Natuurlijk: Linux op Azure was al lang mogelijk, maar een Big Data-service op Ubuntu… nee, dat is nieuw. En voor Azure zelfs revolutionair. Maar Microsoft maakte vorige week bekend dat het HDInsight gaat hosten vanaf Azure: een volledig beheerde cloud-distributie van Hadoop op Ubuntu. De service is beschikbaar in diverse Azure-regio’s, waaronder Europa. Microsoft gaat zo gaandeweg open source meer en meer omarmen.

Maar zoals altijd bij Microsoft is het vooral ingegeven door de marktvraag en niet uit ‘idealisme’. Het liefst had Microsoft HDInsight op Windows Server willen laten landen: het bedrijf is al sinds 2012 bezig om die distributie ‘ready-for-market’ te maken, samen met Hortonworks, de makers van Hadoop. Microsoft kiest nu letterlijk eieren voor haar geld: veruit de meeste Hadoop-distributies draaien op Linux. Om de slag niet te verliezen en Hadoop-ontwikkelaars naar Azure te krijgen, moet Microsoft het mogelijk maken om de distributies op Linux te hosten.

Dit is vooral van belang bij bedrijven en instellingen die Hadoop-installaties op eigen servers hebben draaien in eigen datacenters, maar snel willen kunnen uitbreiden met cloudcapaciteit. Hadoop-installaties groeien als kool: overheidsinstellingen en grote ondernemingen gebruiken de distributies om snel inzicht in sterke groeiende datahoeveelheden te krijgen. Om gelijke tred te houden met die groei, moet er snel capaciteit opgeschakeld kunnen worden. Dat is de markt waar de leidende cloudproviders willen zitten. Ook Microsoft. En dat betekent dat Microsoft meer en meer zal moeten kijken naar open source.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.