Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

RIPE NCC gestart met de uitgifte van 32-bit AS-nummers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 januari 2007 09:10 uur

Niet alleen IPv4-adressen raken op, maar ook het aantal 16-bit autonomous system (AS) nummers, het identificatie nummer van netwerken binnen het BGP-protocol, is beperkt. Daarom is RIPE NCC per 1 januari begonnen met de uitgifte van 32-bit AS-nummers.

De notatie van de nieuwe 32-bit AS-nummers zal zijn x.y, bijvoorbeeld 3.1234. Deze zijn compatible met de huidige 16-bit adressering, doordat de oude 16-bit adressen de ‘0.’ range krijgen. Overigens dient deze notatie met ‘0.’ voor een 16-bit AS-nummer niet gebruikt te worden en is die notatie enkel bedoeld om de backwards compatiblity uit te leggen. Aldus de IETF memo over dit onderwerp.

De eerste door RIPE NCC 32-bit AS-nummers die zullen worden uitgegeven komen uit de range 3.0 – 3.0123. Op dit moment is het nog zo dat bij de aanvraag voor een AS-nummer er standaard een 16-bit variant wordt toegekend, en moet het verzoek voor een 32-bit variant specifiek in de aanvraag worden vermeld. Vanaf 1 januari 2009 worden standaard 32-bit varianten uitgegeven en vanaf 1 januari 2010 zullen er alleen nog maar 32-bit AS-nummers worden uitgegeven door RIPE NCC.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.