Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amsterdam grootste colocatie groeimarkt van Europa

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 februari 2015 08:00 uur

In Amsterdam werd de meeste colocatieruimte verhuurd in Europa. In het vierde kwartaal van vorig jaar werd zelfs bijna de helft van alle colocatieruimte gerekend naar opgenomen vermogen in Amsterdam verhuurd. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedbedrijf CBRE.

In Amsterdam werd er in heel 2014 in totaal voor 22,3 MW opgenomen vermogen (stroom) aan colocatie verhuurd. Daarmee laat onze hoofdstad Frankfurt en Londen achter zich. In deze twee andere tier-1 steden werd voor 18,4 MW en 17,5 MW aan colocatieruimte verhuurd.

In totaal werd er in 2014 in alle Europese tier-1 steden, waaronder ook Parijs en Madrid, voor 65,9 MW aan colocatieruimte verhuurd. In het vierde kwartaal van 2014 werd zelfs bijna de helft van alle colocatieruimte in Europa in Amsterdam verhuurd. In Amsterdam ging het om 4,8 MW terwijl het totaal in Europa om 9,8 MW ging.

Het marktleiderschap van Amsterdam is vergeleken met 2013 opvallend. De totale hoeveelheid verhuurde opgenomen vermogen in heel Europa in 2013 en 2014 verschilt met 0,3 MW nauwelijks. Het lijkt er op dat de groei van Amsterdam vooral ten koste is gegaan van Londen. In 2013 werd er in Londen nog voor 28,4 MW aan colocatieruimte verhuurd, terwijl dat in 2013 nog maar 18,4 MW was. Amsterdam steeg juist van 11,3 MW in 2013 naar 22,3 MW in 2014.

Door de enorme verkoop van colocatieruimte in Amsterdam is het de enige tier-1 colocatiemarkt van Europa waar de totale hoeveelheid beschikbare colocatie in 2014 is afgenomen. Er is ook in Amsterdam wel veel nieuwe colocatieruimte opgeleverd maar niet genoeg om de enorme groei van 97% aan verhuur in Amsterdam bij te benen.

Ook voor 2015 heeft Amsterdam goede papieren zo concludeert CBRE. Het bedrijf voorspelt daarom dat 2015 opnieuw een goed jaar voor de Amsterdamse colocatiemarkt zal worden.

colocatie-europa

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.