Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wanneer is een datacenter té oud?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 2 maart 2015 12:00 uur

Zoals vorige week al op ISPam te lezen viel, wordt dit jaar tijdens de Cebit Hannover ook het DCD Converged congres te houden. De persberichten over beide events, primeurs en dergelijke beginnen binnen te stromen. Een goede gelegenheid naar de DC markt te kijken en de kennis op te frissen.

Dit wordt makkelijk gemaakt door onderzoeksbureaus die, zelfstandig dan wel betaald door producenten, de markt op tal van aspecten recent weer in kaart hebben gebracht. Wie de berichten van Forrester, IDC en anderen naast elkaar legt, zal zien dat er weinig verschil is tussen ‘geconstateerde topontwikkelingen’. Verbruik en efficiency van energie staat bij iedereen bovenaan de lijst. Het is daarom ook geen toeval dat Apple bij het bekendmaken van de bouw van nieuwe DC’s in Europa het gebruik van duurzame energie in een adem noemt met het lagere verbruik en de hogere efficiency. Andere punten die iedereen noemt zijn veiligheid en continuïteit.

Datacenters verdienen volgens al deze bureaus gewoon meer aandacht, zorg en zeer waarschijnlijk ook investeringen. Maar dat roept natuurlijk direct de vraag op: wat is een datacenter. Kijken genoemde partijen naar alles rondom Amsterdam, Londen en Frankfurt of naar de veredelde bezemkast met hangslot op kantoor en daarin een aantal brommende servers? Als we het in juni van het afgelopen jaar door IDC gepubliceerde whitepaper “powered by Rittal” met de titel “Groeimotor IT! Zo stimuleren efficiënte datacenters de groei van de onderneming” (PDF na registratie) lezen, zien we dat het hier draait om DC’s van bedrijven met meer dan 30 servers. Hier gaat het dus duidelijk ook om on premise DC’s die op termijn te vervangen zijn voor moderne off premise oplossingen.

De plek van een DC is eigenlijk een detail. Veel belangrijker is de constatering van IDC dat de gemiddelde leeftijd van het ‘eigen’ DC in 5 West Europese landen, waaronder Nederland, 7 jaar is. IDC stelt dat oudere DC’s minder makkelijk aan de moderne eisen die gelden voor energie, veiligheid en beschikbaarheid kunnen voldoen. Die hoge leeftijd is dus een probleempunt.

Klopt dat altijd en overal? Het tussentijds verbeteren van omgeving en inrichting kan een ouder DC een flinke efficiency boost geven en ruimte voor veiligheidsmaatregelen et cetera. Om nu, zonder verdere uitleg, te suggereren dat de hoge gemiddelde leeftijd een probleem is, lijkt te kort door de bocht. Het is echter wel een boeiend onderwerp, want wanneer is een DC nu echt oud?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.