Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

.uk-domeinen gratis opzeggen tot 38 dagen na renewal

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 november 2008 08:04 uur

Nominet, het .uk-registry, heeft een aantal nieuwe mogelijkheden met betrekking tot de renewal (verlengen) van het abonnement op .uk-domeinen toegevoegd aan haar DRS systeem. In tegenstelling tot bijvoorbeeld .nl-domeinen moet het abonnement op .uk-domeinen jaarlijks verlengd worden. De meest in het oog springende mogelijkheid is om de opdracht tot verlenging van een .uk-domein alsnog kosteloos te annuleren voor dat deze gefactureerd is.

Dat betekent dat een registrar minimaal 7 en maximaal 38 dagen de tijd heeft om dat te doen, nadat de verlenging al is ingegaan. Registrars kunnen onbeperkt van deze mogelijkheid gebruik maken, maar wel maar één keer per domein. Nominet liet in een reactie tegenover ISPam.nl weten dat de mogelijkheid is geïntroduceerd om fouten die gemaakt worden tijdens het renewalproces te kunnen corrigeren. Tot nu toe was het namelijk zelfs niet mogelijk om een eenmaal aangevraagde verlenging in te trekken, zelfs in het geval van een fout was intrekking niet mogelijk.

Een andere nieuwe mogelijkheid is om van domeinen die niet vernieuwd moeten worden een ‘renewal not required’ statusflag te geven, waardoor de houder van het domein na het verlopen van het domein geen herinneringen van Nominet krijgt om het domein als nog te verlengen. Wel krijgt de houder één e-mail waarin staat dat het abonnement op zijn domein niet verlengd zal worden. De statusflag zorgt er voor dat de registrar niet op de laatste dag van de registratie het domein ineens moet opheffen, om zo de herinneringen van Nominet te voorkomen.

Interessant is het ook om te melden dat Nominet op het moment dat een .uk-domein verloopt, zonder dat het domein wordt opgeheven, de houder van het domein een proforma factuur van Nominet krijgt, waarmee de houder het abonnement op het domein alsnog kan verlengen. Ook is het bij Nominet mogelijk om zonder registrar een .uk-domein te registreren (en dus te verlengen) al zijn de kosten dan voor registratie met 94 pond (115 euro) wel significant hoger dan bij de meeste .uk-registrars.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.