Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloud niet langer de oplossing voor telecombedrijven?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 11 maart 2015 08:00 uur

Telecombedrijven zoals KPN, Deutsche Telekom en al helemaal Belgacom zijn voor ISPam in de regel minder interessant. Reden is dat deze partijen zich nog steeds primair richten op klantengroepen met diensten die weinig raakvlakken hebben met de hostingsector.

Je ziet dat ook terug in de berichtgeving over de kwartaal- of jaarcijfers van deze bedrijven. Voor de pers lijkt het vooral te gaan om hoeveel particuliere klanten er zijn bijgekomen of vertrokken en hoe sterk de groei van mobiel dataverkeer is geweest. Soms wordt er nog verwezen naar de zware omstandigheden die heersen op de zakelijke markt, want de telco’s geven dat jaar in jaar uit duidelijk aan in de publicaties.

Insiders weten dat laatste als geen ander te verklaren. Voor deze logge en kolossale bedrijven zijn hostingdiensten altijd een vreemde eend in de bijt geweest. Het wordt aangeboden, er wordt wellicht ook geld aan verdiend, maar het is weinig waarschijnlijk dat de raad van bestuur zich echt verdiept in al die lastige segmenten (SoHo, ZZP, Freelance, MKB) die iets met hosting willen. Traditioneel richt men zich op de consumentenmarkt en op de topbedrijven. De laatste voorziet men van alles, van spraak tot en met datacenterdiensten.

Niks mis mee, want daardoor is in Nederland en Duitsland een hostingsector (België is een verhaal apart) ontstaan die divers, krachtig en competitief is. Dat de telco’s hier met schuine ogen naar kijken is ook logisch. Incidenteel wordt er een partij opgekocht en poogt men op die manier marktaandeel op, en kennis van, de lastige hostingmarkt te kopen.

Dit laatste proces (het opkopen van partijen) heeft ook nog als voordeel dat de eigen datacenters en cloudplatformen gevuld kunnen worden. Daarmee wordt dan invulling gegeven aan de verklaringen van de drie aanbieders. Wie de publicaties en verslagen van de laatste jaren naast elkaar legt, ziet daar namelijk dat men enorm veel vertrouwen heeft in eigen clouddiensten en daarmee binnen X jaren Y% van de omzet wil behalen. Niks mis mee met die ambities, maar hoe realistisch is dat scenario?

Vorige week was een goed moment die vraag te beantwoorden. De CEO van Belgacom Proximus (dank Kris!) maakte bekend dat het bedrijf meer winst bij minder omzet had gehaald. De aandacht in de presentatie van de jaarcijfers ging verder uit naar BigData als bron van inkomsten. Of het bedrijf iets doet met (eigen?) cloud of nog de ambitie heeft daar (meer) geld mee te verdienen? In het Q4-2014 verslag komt het woord cloud in ieder geval niet meer voor. Een vergelijkbaar beeld in Duitsland: de cijfers van Deutsche Telekom zijn tamelijk positief ontvangen, maar is er daar deze keer nog een woord gerept over de cloudstrategie? Het begrip komt 1 keer voor in de “Strategic Outlook”. DT legt uit dat het All-IP netwerk (en daarmee het afscheid nemen van traditionele spraak over pstn/isdn) zal bijdragen aan meer vraag naar cloudservices. Let wel er staat niets over van wie die clouddiensten zijn!

Zo te zien geloven telco’s er niet langer in dat eigen cloud de superoplossing is voor problemen en de garantie vormt voor omzet en winst. Dat is goed nieuws voor bedrijven waar cloud niet een marketingkreet is maar de corebusiness.

ISPam.nl Job board

Tonnie, 11 maart 2015 8:19 am

Ik vind het wel weer hele forse conclusie's die gehaald worden uit het Belgacom verhaaltje... een KPN lijkt toch een behoorlijk andere strategie te hebben met hun cloud aanbod en het cloud-dealer kanaal... ik vrees dat de plank nogal mis word geslagen hier.

Kris De Rocker, 11 maart 2015 11:11 am

Geachte,

Belgacom bestaat niet langer meer, en noemt nu (net als hun mobiel product) Proximus sinds enkele maanden.
Kwestie van het artikel correct te houden :-)

Overigens is er nog een tweede grote speler : Telenet (kabelinternet), die zowat hetzelfde doet als Proximus : weinig weergeven in de kwartaalverslagen...

Kris

Rashid Niamat, 11 maart 2015 11:22 am

@Tonnie,
dat KPN een andere koers vaart dan de collega aanbieders in België en Duitsland is een mogelijkheid. Echter: ik zie het niet terug in de publicaties bestemd voor de aandeelhouders.

@Kris,
je hebt volkomen gelijk! Belgacom is verleden tijd, Proximus is de nieuwe naam.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?