Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Lek in aanvraagsysteem nieuwe Top-Level Domeinen ICANN

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 maart 2015 13:19 uur

ICANN, de beheerder van de DNS-rootzone, heeft een lek ontdekt in de systemen waarmee de aanvragen voor nieuwe Top-Level Domeinen zelf en het uitvoeren van de registry functie voor de TLD’s te behandelen. Door het lek was het mogelijk dat ingelogde gebruikers, gegevens over de aanvragen van andere gebruikers in konden zien.

In een verklaring stelt ICANN dat het op 27 februari een melding van een gebruiker kreeg over het feit dat hij gegevens kon inzien van andere gebruikers. Daarna zijn de zogenaamde New gTLD Applicant en GDD portal direct offline gehaald om de kwestie te onderzoeken. Na dat het lek was gedicht zijn de portals op 2 maart weer beschikbaar gemaakt.

Er zijn in veel gevallen verschillende partijen die een bepaalde TLD willen exploiteren. Daarnaast zullen de partijen die de registry functie van de nieuwe TLD’s zullen fungeren in veel gevallen ook rechtstreekse concurrenten van elkaar. De gegevens die zijn opgeslagen in beide systemen zijn daarom concurrentiegevoelig. Het gaat bijvoorbeeld om formulieren bij de aanvraag voor een nieuwe TLD of het vervullen van de registry functies en om (bijlagen bij) contracten met ICANN.

Volgens ICANN is er echter geen indicatie dat gebruikers onbevoegd toegang hebben gekregen tot elkaars informatie. Ook is er geen indicatie dat niet ingelogde gebruikers toegang hebben gekregen tot de gegevens.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.