Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zwakke euro maakt internationale domeinnamen en ssl-certificaten duurder

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 maart 2015 08:00 uur

De zwakke euro maakt internationale domeinnamen en ssl-certificaten duurder. De waarde van de euro tegenover de dollar heeft het afgelopen half jaar een vrije val gemaakt. Versio is het eerste grote hostingbedrijf dat om deze reden een prijsverhoging heeft aangekondigd.

De meeste internationale domeinnamen en ssl-certificaten worden door Amerikaanse bedrijven uitgegeven en moeten daarom in dollars worden afgerekend. Door de dure dollar tegenover de euro is de inkoopprijs van deze producten voor hosters significant gestegen.

Een half jaar geleden kreeg je voor 1 euro nog 1,29 dollar, terwijl dat vandaag nog maar 1,05 dollar is. Daardoor zijn de inkoopprijzen voor internationale domeinnamen en ssl-certificaten voor hosters met maar liefst 23 procent gestegen. Een ssl-certificaat van 10 dollar kostte in euro’s een half jaar geleden nog maar 7,75 euro, terwijl dat vandaag de dag 9,52 euro is.

Versio is het eerste grote hostingbedrijf waarvan ik heb gezien dat het een prijsverhoging heeft aangekondigd vanwege de dure dollar. De prijs van een .com-domeinnaam gaat van 7,49 euro naar 8,49 euro terwijl de prijs van het goedkoopste ssl-certificaat van 3,99 euro naar 4,49 euro stijgt. Het wordt interessant om te zien hoe snel er meer hostingbedrijven zullen volgen, want vooral bij budgethosters zullen de marges onder druk komen te staan.

euro-dollar-koers

Vraag van de dag

Gaat u de prijzen van internationale domeinnamen en ssl-certificaten verhogen?
Bekijk resultaten

ISPam.nl Job board

Pim Effting, 12 maart 2015 9:38 am

ik mis nog een optie: factureren van de klant in vreemde valuta.

Jaren geleden ging de dollar ook al in korte tijd 25% omhoog. We hebben toen besloten om onze klanten te factureren op basis van de dagkoers. Wel zo eerlijk voor ons en de klant.

Arnout Veenman, 12 maart 2015 11:52 am

Pim, dat is een interessante oplossing inderdaad. Echter betekent het factureren in vreemde valuta defacto gewoon een prijsstijging wanneer de vreemde valuta in waarde stijgt (en een daling wanneer deze daalt). Dus door het automatische geldt voor jullie in de meeste zuivere zin de optie " Ja, dat moet wel door de dure inkoopprijs in dollars".

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!