Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zwakke euro maakt internationale domeinnamen en ssl-certificaten duurder

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 maart 2015 08:00 uur

De zwakke euro maakt internationale domeinnamen en ssl-certificaten duurder. De waarde van de euro tegenover de dollar heeft het afgelopen half jaar een vrije val gemaakt. Versio is het eerste grote hostingbedrijf dat om deze reden een prijsverhoging heeft aangekondigd.

De meeste internationale domeinnamen en ssl-certificaten worden door Amerikaanse bedrijven uitgegeven en moeten daarom in dollars worden afgerekend. Door de dure dollar tegenover de euro is de inkoopprijs van deze producten voor hosters significant gestegen.

Een half jaar geleden kreeg je voor 1 euro nog 1,29 dollar, terwijl dat vandaag nog maar 1,05 dollar is. Daardoor zijn de inkoopprijzen voor internationale domeinnamen en ssl-certificaten voor hosters met maar liefst 23 procent gestegen. Een ssl-certificaat van 10 dollar kostte in euro’s een half jaar geleden nog maar 7,75 euro, terwijl dat vandaag de dag 9,52 euro is.

Versio is het eerste grote hostingbedrijf waarvan ik heb gezien dat het een prijsverhoging heeft aangekondigd vanwege de dure dollar. De prijs van een .com-domeinnaam gaat van 7,49 euro naar 8,49 euro terwijl de prijs van het goedkoopste ssl-certificaat van 3,99 euro naar 4,49 euro stijgt. Het wordt interessant om te zien hoe snel er meer hostingbedrijven zullen volgen, want vooral bij budgethosters zullen de marges onder druk komen te staan.

euro-dollar-koers

[advpoll id=”126″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Pim Effting, 12 maart 2015 9:38 am

ik mis nog een optie: factureren van de klant in vreemde valuta.

Jaren geleden ging de dollar ook al in korte tijd 25% omhoog. We hebben toen besloten om onze klanten te factureren op basis van de dagkoers. Wel zo eerlijk voor ons en de klant.

Arnout Veenman, 12 maart 2015 11:52 am

Pim, dat is een interessante oplossing inderdaad. Echter betekent het factureren in vreemde valuta defacto gewoon een prijsstijging wanneer de vreemde valuta in waarde stijgt (en een daling wanneer deze daalt). Dus door het automatische geldt voor jullie in de meeste zuivere zin de optie " Ja, dat moet wel door de dure inkoopprijs in dollars".

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.