Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storing hostingbedrijf Strato duurt al bijna een dag – update

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 maart 2015 09:35 uur

Het Duitse hostingbedrijf Strato is getroffen door een ernstige storing die nu al bijna een dag duurt. Op Twitter klagen verschillende klanten over het feit dat hun servers onbereikbaar zijn en ook niet kunnen worden gereboot. In reactie daarop adviseert Strato de klanten om voor de zekerheid om een backup van hun server te maken.

Update 20:10 uur: In een reactie laat de persvoorlichter van Strato weten dat er enkele honderden Nederlandse klanten zijn getroffen door de storing. Door de storing zijn virtuele Windows servers van klanten ongepland afgesloten. In bepaalde gevallen waren de servers weer beschikbaar maar voor andere klanten duurt de storing nog voort. Over de oorzaak en de oplossing van de storing laat de persvoorlichter ISPam.nl het volgende weten:

Tot op heden is het ondanks een intensieve samenwerking met HP en Microsoft nog niet gelukt de fout te reproduceren en de precieze oorzaak te vinden. Omdat de fout samenhangt met het automatische verwijdercommando (TRIM/UNMAP), hebben we dit commando voorlopig gedeactiveerd om te voorkomen dat servers hernieuwd worden afgesloten. We gaan ervan uit dat de tijdelijke oplossing vanavond nog wordt omgezet en dat er geen time-outs meer zullen plaatsvinden. Het deactiveren van het verwijdercommando kan ertoe leiden, dat er in de komende 2 tot 3 dagen performance-problemen bij onze virtuele Windows servers optreden. Deze problemen kunnen worden opgelost, zodra we alle data naar een alternatief storage-platform verplaatsen.

De eerste melding door een klant op Twitter over de storing werd al 20 uur geleden gemaakt. Uit het contact met deze en andere klanten via Twitter blijkt dat de storing nog steeds niet is opgelost.

Wel blijkt uit het contact tussen Strato en klanten op Twitter dat de storing zich vermoedelijk voordoet bij virtuele servers die op Windows draaien. De bewuste klant van wie de server al 20 uur lang plat ligt spreekt namelijk over zijn “Windows VPS webserver”. Dat het om virtuele servers gaat die op Windows draaien lijkt ook te worden bevestigd doordat Strato tegenover verschillende klanten op Twitter laat weten: “voor bug fixes afhankelijk [te zijn] van de support van Microsoft.”

Een opvallend advies dat Strato aan klanten geeft, is om voor de zekerheid een backup van hun server te maken. Volgens Strato zijn namelijk alleen in bepaalde gevallen de servers van klanten volledig onbereikbaar.

Uit berichten op Facebook die door AlleStörungen zijn verzameld blijkt dat ook Duitse klanten van Strato problemen ervaren met hun servers. Daarnaast zijn er daar ook berichten te vinden van klanten die enkele dagen geleden ook al problemen met hun virtuele servers bij Strato hebben. Volgens één klant zijn op 5 maart zelfs alle virtuele servers van Strato gereboot zonder dat vooraf aan klanten te melden: “Strato hat über Nacht alle V-Server neu gestartet! und das ohne die Kunden zu informieren!! Die Hotline ist aktuell abgeschaltet. Laut Ereignisprotokoll Wurde der Server um 22:13 via Integrationsdienst heruntergefahren. – einfach so.

strato-storing

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.