Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kijkje in het datacenter bij Dataplace Alblasserdam

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 25 maart 2015 10:00 uur

Wat is er nou leuker dan een kijkje te nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. ISPam.nl springt in dit gat met een nieuwe rubriek: Kijkje in de keuken van een datacenter. In de eerste aflevering namen wij een kijkje bij Dataplace en stelden wij Gerben van der Veen, Managing Director, een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter. Datacenters die mee willen doen aan de rubriek kunnen contact opnemen via [email protected] (meedoen kost niks).

dp-pand-buiten-entree

De voorkant, entree, van het Dataplace datacenter

Dataplace in het kort

Locatie Datacenter: Alblasserdam
Oprichtingsjaar: 2006, per 2011 operationeel
Constructie en toegepaste materialen pand: gewapend betonskelet
Datacenterklasse: Tier 3
Toegangscontrole: pas + biometrisch
Datavloer NAP: +4,3 meter

Aantal medewerkers: 4 fte, onderhoud is uitbesteed en veel is geautomatiseerd

Totale oppervlakte: Nu fase 1: 2316 m2 | nabije toekomst fase 1 + 2: +/- 4900 m2
Oppervlakte datavloer: Nu fase 1: 912 m2 | nabije toekomst fase 1 + 2: +/- 2112 m2
Vloerbelasting (per verdieping): 2000kg m2 op elke verdieping

Totaal vermogen: 1750 kVA fase 1
Stroom per rack: 32 Ampère no-break fysiek + 32 Ampère short-break fysiek
Stroom redundantie: N + 1
Soort stroom (leverancier): Regulier
kW per rack beschikbaar: tenminste 5 KW / 22 Ampère

Soort koeling: Dynamic free cooling met compressoren (mechanisch)
Koeling redundantie : N + 1

Carrier neutraal: Ja
Meet-me-room: Ja
PUE op de datazaal: 1.34
Remotehands:  Ja

Certificeringen: ISO 27001:2013, ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 en NCP BORG 4
Brancheorganisaties: Dutch Datacenter Association (DDA)

Parkeerplaatsen op eigen terrein: 45

Is Dataplace regionaal, nationaal of internationaal georiënteerd en wat voor soort klanten zijn er in het datacenter aanwezig?

Dataplace is een regionaal datacenter die nationaal georiënteerd is. Vanuit Alblasserdam richten zij zich op de Nederlands markt.Volgens Gerben van der Veen heeft Dataplace een diversiteit aan klanten. “Grote multinationals en beursgenoteerde ondernemingen zijn in het datacenter aanwezig, naast overheid en (semi)overheid, woningbouwcorporaties, zorginstellingen tot IT-gespecialiseerde organisaties waaronder hosting- en cloudaanbieders.”

Wat doen jullie om de fysieke, logische en virtuele veiligheid en continuïteit van het datacenter te beschermen?

“We beschikken over een NCP BORG klasse 4 certificering. Dit is de hoogst haalbare (beveiliging)norm in Nederland voor een bedrijfspand. Niet alleen de elektronische maar ook de bouwkundige beveiliging, zoals deuren, hekken en sloten voldoen binnen ons datacenter aan de hoogste normen. Van “power fence”, verzwaarde toegangshekken, ruim 50 CCTV camera’s, een circle lock, biometrische beveiliging tot en met standaard private racks, ze maken allemaal deel uit van de fysieke beveiligingsschil in en rondom ons datacenter.”

Is het datacenter carrier neutraal en welke fiber en netwerk leveranciers en internet exchanges zijn er aanwezig?

Gerben geeft aan dat Dataplace, als datacenter, bewust voor een volledig carrier-neutraal beleid heeft gekozen. “Het maakt ons namelijk volledig onafhankelijk van elk netwerk en/of leverancier en maakt ons ook op dit gebied een marktplaats van vraag en aanbod. De klant heeft alle vrijheid en dat vinden wij belangrijk. Een carrier die binnen Dataplace aanwezig wil zijn om vanuit ons datacenter haar diensten aan te bieden, wordt altijd verwelkomd. Aanwezige carriers zijn: Relined, Eurofiber, UPC Business, KPN, Unet, Hibernia Networks, Cogent, Proserve, Global Layer, Breedband Drechtsteden, Vitrumnet gevolgd door de Internet Exchanges: NL-IX, R-IX, en NDIX.”

Hoe werken jullie aan een zo laag mogelijke PUE?

Volgens Gerben van der Veen zijn zij voortdurend op zoek naar innovatie en technieken om de energielast van de overhead te verlagen. Dataplace streeft ernaar om ieder jaar haar energieverbruik te verlagen. Maar wat heeft Dataplace tot nu toe gedaan?

“De grootste energiebesparing die een datacenter binnen haar eigen invloedssfeer kan bereiken, is op het gebied van de koeling. Vanaf de bouw is gekozen voor een energiezuinige koelinstallatie. Onze koelinstallatie werkt op basis van DFC (Dynamic Free Cooling) waardoor compressiebedrijf van de koelinstallatie voor 80% van het jaar niet nodig is. Ter hoogte van de droge koelers van de koelinstallatie op het dak van Dataplace is een water vernevelingsinstallatie aangebracht. Deze nevel zorgt ervoor dat de lucht die wordt aangezogen door de geplaatste droge koelers kouder is geworden en daardoor kan de installatie nog langer op vrije koeling draaien. Naast onze energiezuinige koelinstallatie beschikt Dataplace over een UPS-voorziening die bekend staat om de meest energiezuinige UPS-installatie (96,8% efficiënt).”

Gerben vertelt verder: “Door gebruik te maken van een gesloten systeem wordt restwarmte binnen ons datacenter hergebruikt. Deze warmte gebruiken wij bijvoorbeeld weer voor onze kantoren. In onze coldcorridors wordt de gekoelde lucht efficiënt toegepast om te zorgen voor een optimale koeling en luchtvochtigheid welke continu gemeten worden.Voor de aanwezige verlichting is er gekozen voor energiezuinige lampen met een lange levensduur. Dit alles is gekoppeld aan bewegingsmelders waardoor verlichting niet onnodig brand en alleen actief is in die ruimte waar nodig.”

Wat doen jullie verder aan MVO?

“Binnen het wagenpark van Dataplace is gekozen voor A-label of B-label auto’s met een lage Co2 uitstoot. Een hybride plug-in wagen is tevens aanwezig. Op eigen terrein is tevens een laadpaal geplaatst waar een tweetal auto’s kunnen worden opgeladen.  Tot slot voelt de directie van Dataplace zich maatschappelijk betrokken en is zij daardoor verbonden aan ondernemersverenigingen en service clubs.”

Wat verwachten jullie van de toekomst van jullie datacenter en hoe gaan jullie dat waarmaken?

Volgens Gerben merken ze bij Dataplace dat de markt groeit. “Veel organisaties denken momenteel na over de volgende stappen in hun ICT-strategie. Gelukkig maakt de ICT-strategie steeds vaker deel uit van de managementagenda van organisaties en wordt er zodoende gekeken naar de eerste stap, het outhousen van de ICT-omgeving naar een professioneel datacenter. Ons datacenter is modulair opgebouwd. Wij hebben gefaseerd gebouwd en zijn momenteel weer met de gemeente Alblasserdam en diverse aannemers in gesprek om een aangrenzend pand op eigen grond aan te bouwen. De fundering voor dit aan te bouwen pand, welk ongeveer even groot is als het huidige, is in 2010 reeds aangebracht waardoor we niet meer hoeven te heien.”

Wat zijn de unieke eigenschappen van het datacenter?

“Dataplace is ontwikkeld door gebruikers, voor gebruikers. Vele klanten bevestigen dit en dit is terug te zien in allerlei facetten. Klanten ervaren dit als prettig. Vele nadelen die in het verleden zijn ervaren als gebruikers van diverse datacenters, zijn tijdens de ontwikkeling van Dataplace omgezet van don’t do naar must do. Zo is de vloerbelasting op alle verdiepingen minstens 2000 kg/m2 en is er door slim watermanagement goed nagedacht over het scheiden van watervoorzieningen t.b.v. de koeling en de diverse datazalen. Van het totale budget van de installaties van Dataplace is circa 8% geïnvesteerd in meet- en regeltechniek. Meten = Weten gaat ook op bij het beheer van een datacenter zoals dat van Dataplace. Dit vinden wij erg belangrijk.”

“Uniek is ook de mate van zelfstandigheid waarbij klanten via geautomatiseerde processen toegang kunnen verkrijgen tot Dataplace, zonder wachtrijen. Vele processen zijn in het Customer Care Center voor de klanten en relaties van Dataplace zelfstandig te organiseren. Het serviceniveau dat wij willen leveren aan onze klanten is hoog. Wij willen daarin een stap verder gaan en met wij bedoelen we onze mensen. Even helpen met het inhuizen van een server, netjes maken van bekabeling, beschikbaar stellen van (vergeten) gereedschap; het zijn zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn.”

Wat voor voorzieningen zijn er voor klanten aanwezig, zoals vergader-/werkruimtes, koffie- en snoepmachine, kantine etc?

“Aanwezig zijn een grote werkruimte met goede stoelen voorzien van een intern netwerk (bedraad en draadloos) met een koffie- (gratis), thee- (gratis) en frisdrankautomaat. Daarnaast kunnen klanten kosteloos één van de aanwezige 4 type vergaderkamers boeken en is het in overleg organiseren van awareness-sessies en rondleidingen met eigen relaties door ons datacenter ook een mogelijkheid.

In elke datazaal zijn standaard kooimoeren, schroeven en blindplates aanwezig die onbeperkt in bruikleen worden aangeboden. Tevens worden er kosteloos gehoorbescherming en pleisters ter beschikking gesteld evenals diverse EHBO verbandtrommels die op verschillende plekken in het pand aanwezig zijn evenals een AED. Verder is het uitlenen en beschikbaar stellen van gereedschap -indien deze vergeten zijn- mogelijk. Klanten hebben de beschikking over transportkarren en trolleys om apparatuur eenvoudig te kunnen verplaatsen. Daarnaast is het tijdelijk opslaan van zendingen en goederen in ons beveiligde magazijn mogelijk.”

Welke (referentie) klanten zijn er aanwezig in het datacenter?

Gerben geeft aan dat er binnen het datacenter van Dataplace een zeer gemêleerd gezelschap van klanten te vinden is. “Enerzijds hebben wij veel IT-georiënteerde ondernemingen als klant. Internet services providers en cloudaanbieders die hun dienstverlening vanuit Dataplace faciliteren. Denk aan bijvoorbeeld de IT-Ernity group. Anderzijds hebben we beursgenoteerde organisaties zoals Boskalis en IMCD die hun ICT-apparatuur in ons datacenter hebben ondergebracht. Ook bedienen we zorginstellingen en overheidsorganisaties zoals shared service centers en sociale diensten. Het klantenbestand is divers.”

En natuurlijk de rondleiding door het datacenter van Dataplace

dp-rij-met-racks

Een rij met racks, gezien vanaf de achterkant, buiten de cold-corridor.

dp-datavloer-in-coldcorridor

De datavloeren van Dataplace bestaande uit cold-corridors.

032

UPS inspectie. Onderhoud en zeer periodieke inspecties van belangrijke installaties is key om het datacenter 24x7x365 up and running te houden.

dp-ups-systemen

De UPS-systemen. De UPS systemen staan binnen Dataplace bewust in een andere ruimte dan de batterijen.

dp-ups-systemen-batterij-ruimte

De batterij ruimte. De UPS-systemen staan binnen Dataplace bewust in een andere ruimte dan de batterijen, de batterijruimte is zoals alles N+1 uitgevoerd.

dp-generatoren

De generatoren zorgen ervoor dat stroomonderbrekingen geen impact hebben op de IT-infrastructuur van onze klanten.

dp-vesda-gasblusinstallatie

De gasblusinstallatie gekoppeld aan VESDA-systeem. Alle datavloeren en technische ruimten zijn voorzien van een redundant Very Early Smoke Detection Alarms (VESDA) systeem, dat stof- en roetdeeltjes detecteert. Indien onverhoopt brand uitbreekt, zal middels een gasblussing het vuur gedoofd worden.

dp-koelunit

Eén van de koelunits op de datavloer. De koelunits zorgen voor een optimale temperatuur en zijn qua plaatsing op zaal onderdeel van slim watermanagement.

dp-hkl

De HKL zorgt voor de verdeling van de energie en bestaat uit uitrijdbare spanningsautomaten voor de inkomende velden zoals de Trafo en het aggregatenbedrijf en de afgaande velden naar de datazalen toe.

dp-openbare-werkruimte2

De openbare werkruimte van Dataplace. De openbare (flex)werkplekken binnen Dataplace, voorzien van koffie/thee-automaat, frisdrankautomaat, een kleine keuken, interne KVM over IP-oplossing zijn slechts enkele van de standaard faciliteiten en voorzieningen voor onze klanten.

116

Remote hands & eyes. Dataplace faciliteert haar klanten door remote hands- en eyes te leveren.

HSD_Datacenter_bronvermelding-Dataplace--Alblasserdam_hr

Een serverruimte zonder verlichting geeft door alle lampjes van de geplaatste ICT-apparatuur een mooi effect.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.