Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google Apps lekt geheime whois-gegevens 282.867 domeinnamen van klanten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 maart 2015 10:00 uur

Door een fout bij Google Apps zijn de afgeschermde whois-gegevens van 282.867 domeinnamen van klanten op straat komen te liggen. Talos heeft het lek ontdekt en legt in een blog uit dat de gegevens van klanten al sinds 2013 ten onrechte openbaar zijn gemaakt.

Klanten die gebruik maken van Google Apps hebben de mogelijkheid om via Google een domeinnaam te registeren. eNom wordt daarbij gebruikt als registrar. In totaal zijn er op die manier 305.925 domeinnamen via Google geregistreerd. Daarbij wordt aan klanten de mogelijkheid geboden om hun gegevens niet in de whois te tonen maar in plaats daarvan de gegevens van de registrar. Dit wordt ook wel ‘privacy protection’ genoemd.

Aan privacy protection is duidelijk een sterke behoefte want maar liefst 94% van de klanten kiest daarvoor. Totaal gaat het om 282.867 domeinnamen waarvoor de privacy protection wordt aangezet. Talos ontdekte echter recent dat in 2013 het aantal domeinnamen waarbij privacy protection aan staat, sterk afneemt en uiteindelijk daalt tot minder dan 1% van alle geregistreerde domeinnamen.

Talos heeft bij Google melding gemaakt van het probleem. Google heeft na eigen onderzoek bevestigd dat de bevindingen van Talos kloppen. Daarna heeft Google de privacy protection voor alle getroffen domeinnamen geactiveerd en de eigenaren van de domeinnamen van het probleem op de hoogte gesteld.

Uit de e-mail die Google naar klanten heeft gestuurd, blijkt dat er iets mis is gegaan bij het verlengen van de domeinnamen. De domeinnamen van klanten werden vanaf 2013 wel bij registrar eNom verlengd, echter de daarbij behorende (losse) privacy protection-dienst niet. Als gevolg hiervan stonden de gegevens van de eigenaren van de domeinnamen die via Google waren geregistreerd allemaal open en bloot in de whois. Dat was bij 282.867 domeinen waarbij was gekozen voor whois protection, niet de bedoeling.

image032

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...