Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amazon lanceert SSD-cloudstorage tot 16 TB en 20.000 IOPS

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 24 maart 2015 08:00 uur

De big three van de cloud (Amazon AWS, Google Cloud en Microsoft Azure) concurreren hard om hun cloud continue groter, beter en sneller te maken. In dat kader heeft Amazon AWS de maximale omvang van zijn SSD-opslag met een factor 16 uitgebreid naar 16 TB per volume. Daarnaast heeft de vernieuwde SSD-opslag een snelheid van maximaal 20.000 IOPS.

Volgens Amazon is het grootste voordeel van de nieuwe grotere SSD-opslag dat klanten niet meer zelf verschillende SSD-volumes met maximaal 1 TB aan elkaar hoeven te knopen in een RAID 0-opstelling. Daardoor wordt het maken van backups en snapshots van de data eenvoudiger.

Klanten kunnen twee soorten SSD-volumes aanmaken met maximaal 16 TB opslag: Provisioned IOPS SSD en General Purpose SSD. Het verschil tussen beide soorten opslag is dat de eerste soort een vast aantal IOPS heeft dat (maximaal) 30 keer het aantal GB’s opslag (100GB opslag = maximaal 3.000 IOPS), terwijl bij de tweede soort het aantal IOPS standaard op 3 keer het aantal GB’s opslag is (100GB opslag = 300 IOPS). IOPS die niet zijn gebruikt, kunnen worden opgespaard zodat er -wanneer daar behoefte aan is- tijdelijk kan worden opgeschaald tot 30 keer het aantal GB’s aan IOPS.

Beide soorten SSD-volumes hebben wel vaste beperkingen. Bij de Provisioned IOPS SSD is er een maximum aantal van 20.000 IOPS en een doorvoersnelheid van 320 MB/s en bij de general purpose SSD gaat het om 10.000 IOPS en een doorvoersnelheid van 160 MB/s.ebs_gp2_model_5

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.